A Netflix először hozta nyilvánosságra a cenzúrázott műsorainak a listáját

2020 / 02 / 08 / Felkai Ádám
A Netflix először hozta nyilvánosságra a cenzúrázott műsorainak a listáját
A Netflix az átláthatóság jegyében most először hozta nyilvánosságra, hogy különböző régiókban a kínálatából melyik műsorokat vette le kormányzati kérések miatt.

Kilenc műsorról van szó, melyek közt sorozatok és filmek is akadnak. A Netflix állítása szerint 2007 óta, mióta először indították el streaming szolgáltatásukat, mindössze ezek eltávolításakor engedelmeskedtek kormányzati kéréseknek. A szóban forgó tartalmak mind 2015-2020 között kerültek eltávolításra.

A levett műsorok közül az egyik legismertebb, egyben legnagyobb botrányt kavaró eset a Patriot Act With Hasan Minhaj egyik epizódjának a törlése volt Szaúd-Arábiában. Az érintett epizódban Minhaj Mohamed bin Szalmán szaúdi uralkodót, illetve a királyság teljes vezetését kritizálta Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságíró meggyilkolása miatt, akivel az arab királyság isztambuli nagykövetségén végeztek.

Az esettel kapcsolatban a Netflix vezérigazgatója, Reed Hastings úgy nyilatkozott a New York Times DealBook konferenciáján, hogy vállalata nem hírcsatorna, és nem feladatuk az erkölcsi okokból történő konfrontálódás, pusztán csak szórakoztatni akarnak, és az említett epizód törlése miatt semmiféle rossz érzésük sincs.

A Netflix ugyanakkor néha megveti a lábát, és ellenáll a hasonló követeléseknek. Januárban például egy brazil bíró kötelezte arra a streaming szolgáltatót, hogy törölje kínálatából a The First Temptation of Christ című komédiát, melyben Jézust meleg férfiként ábrázolják, de a Netflix végül az ország legfelsőbb bíróságáig vitte az ügyet, ahol kimondták, hogy a film maradhat a kínálatban.

Íme a teljes lista a törlések évszámai szerint:

  • 2020: The Last Hangover – a Netflix ezt a szintén Jézussal kapcsolatos szatírát törölte Szingapúrban, miután erre írásbeli felszólítás érkezett Szingapúr médiahatóságától.
  • 2019: A Patriot Act with Hasan Minhaj Saudi Arabia című epizódjának törlése Szaúd-Arábiában, miután erre írásbeli felszólítás érkezett az arab ország médiahatóságától.
  • 2019: A Krisztus utolsó megkísértésének törlése. Scorsese vallásos körökben felháborodást keltő filmje Szingapúrban tiltó listán szerepel, és a médiahatóság írásbeli kérésének eleget téve a Netflix is levette a kínálatából.
  • 2018: A Cooking on High, The Legend of 420 és a Disjointed című műsorokat is a helyi médiahatóság felszólítása miatt törölte a Netflix Szingapúrban. Ezek amúgy mind füvezéssel kapcsolatos tartalmak.
  • 2017: A vietnámi háborút feldolgozó Acéllövedék című Stanley Kubrick filmet a Netflix törölte Vietnámban, az ország médiahatóságától érkező, írásbeli felszólításának eleget téve.
  • 2017: Az élőhalottak éjszakája című horror Németországban be van tiltva, és ezt a Netflix is törölte a német kínálatából, miután erre írásbeli felszólítás érkezett az ország ifjúságvédelmi szervezetétől (KJM).
  • 2015: A The Bridge című, a Golden Gate hídon elkövetett öngyilkosságokról szóló dokumentumfilmet a Netflix Új-Zélandon, az ország médiahatóságának írásbeli felszólítása miatt törölte.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.