A New York-i Szabadság-szobor titkai

2019 / 12 / 15 / Felkai Ádám
A New York-i Szabadság-szobor titkai
A Szabadság-szobrot Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak a francia forradalom centenáriumára, annak a szövetségnek az emlékére, amely a két ország közt a forradalom alatt köttetett. A nyilvánosság számára 1886. október 28-án bemutatott Lady Liberty alakja rézből készült. Az alkotás során előre formált rézlapokat, amelyek nem vastagabbak két egymásra rakott amerikai pennynél, helyeztek rá egy állványra. Ennek megfelelően a hölgynek eredetileg réz színe volt (egyfajta barna). A réz viszont oxidálódik.

Patinás

A réz tehát, ha elég időt hagyunk neki, reakcióba lép az oxigénnel és egyéb, a levegőben található anyagokkal. Ezután sok-sok oxidációs folyamat eredményeként vékony, kékes-zöld réteg, úgynevezett patina jelenik meg rajta. Ez a réteg egyébként nem csak a szobor színét változtatja meg, de védi is a felületet a további rozsdásodástól.

Az elszíneződés már korán felkeltette a helyiek figyelmét. A Buffalo Evening News 1906-ban például annak szükségességéről ír, hogy újra kellene a szobrot festeni, mivel attól tartottak, hogy a zöldes elszíneződést nem a patina, hanem egy ahhoz hasonló, de erősen káros folyamat okozza. A New York Times egy évvel később, egy cikkben tisztázta a helyzetet, mely szerint a hatóságoknak nem áll szándékában a szobrot megszabadítani a vadiúj zöld színétől, amely olyan remekül áll neki.

 

Fellah

A Szabadság-szobornak persze nem egy titka van, de az előbb kifejtetten is túlmutat talán, hogy eredetileg egy muszlim nőt ábrázolt volna.

A szobor szerkezetét Alexandre-Gustave Eiffel tervezte, a művészeti részért azonban Frédéric-Auguste Bartholdi volt a felelős.

Bartholdit lenyűgözte az egyiptomi világ, a hatalmas ókori szobrok. A szenvedélyéből pedig megszületett egy terv a Szuezi-csatorna megnyitójára. Elképzelése szerint a szobor a rodoszi kolosszushoz hasonlóan magasodott volna Port Szaídban, a csatorna egyiptomi végében. Az alak egy elfátyolozott nőt ábrázolt volna, egy fellaht, vagyis egy arab parasztasszonyt. A korai tervek szerint a szobor neve az lett volna, hogy „Egyiptom elhozza a fényt Ázsiába”. Aztán idővel ez az asszony változott át hatalmas istennővé.

Iszmáíl pasa, Egyiptom akkori uralkodója azonban túl drágának találta a terveket, különösen akkor, amikor már úgy is elköltöttek egy rakás pénzt a csatorna építésére. Bartholdi nem esett kétségbe, hanem a terveit felhasználta később, Lady Liberty alakjánál.

(Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.