A New York-i Szabadság-szobor titkai

2019 / 12 / 15 / Felkai Ádám
A New York-i Szabadság-szobor titkai
A Szabadság-szobrot Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak a francia forradalom centenáriumára, annak a szövetségnek az emlékére, amely a két ország közt a forradalom alatt köttetett. A nyilvánosság számára 1886. október 28-án bemutatott Lady Liberty alakja rézből készült. Az alkotás során előre formált rézlapokat, amelyek nem vastagabbak két egymásra rakott amerikai pennynél, helyeztek rá egy állványra. Ennek megfelelően a hölgynek eredetileg réz színe volt (egyfajta barna). A réz viszont oxidálódik.

Patinás

A réz tehát, ha elég időt hagyunk neki, reakcióba lép az oxigénnel és egyéb, a levegőben található anyagokkal. Ezután sok-sok oxidációs folyamat eredményeként vékony, kékes-zöld réteg, úgynevezett patina jelenik meg rajta. Ez a réteg egyébként nem csak a szobor színét változtatja meg, de védi is a felületet a további rozsdásodástól.

Az elszíneződés már korán felkeltette a helyiek figyelmét. A Buffalo Evening News 1906-ban például annak szükségességéről ír, hogy újra kellene a szobrot festeni, mivel attól tartottak, hogy a zöldes elszíneződést nem a patina, hanem egy ahhoz hasonló, de erősen káros folyamat okozza. A New York Times egy évvel később, egy cikkben tisztázta a helyzetet, mely szerint a hatóságoknak nem áll szándékában a szobrot megszabadítani a vadiúj zöld színétől, amely olyan remekül áll neki.

 

Fellah

A Szabadság-szobornak persze nem egy titka van, de az előbb kifejtetten is túlmutat talán, hogy eredetileg egy muszlim nőt ábrázolt volna.

A szobor szerkezetét Alexandre-Gustave Eiffel tervezte, a művészeti részért azonban Frédéric-Auguste Bartholdi volt a felelős.

Bartholdit lenyűgözte az egyiptomi világ, a hatalmas ókori szobrok. A szenvedélyéből pedig megszületett egy terv a Szuezi-csatorna megnyitójára. Elképzelése szerint a szobor a rodoszi kolosszushoz hasonlóan magasodott volna Port Szaídban, a csatorna egyiptomi végében. Az alak egy elfátyolozott nőt ábrázolt volna, egy fellaht, vagyis egy arab parasztasszonyt. A korai tervek szerint a szobor neve az lett volna, hogy „Egyiptom elhozza a fényt Ázsiába”. Aztán idővel ez az asszony változott át hatalmas istennővé.

Iszmáíl pasa, Egyiptom akkori uralkodója azonban túl drágának találta a terveket, különösen akkor, amikor már úgy is elköltöttek egy rakás pénzt a csatorna építésére. Bartholdi nem esett kétségbe, hanem a terveit felhasználta később, Lady Liberty alakjánál.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.