A növények transzspirációs folyamatait imitálják a különleges napelemek

2023 / 08 / 15 / Bobák Zsófia
A növények transzspirációs folyamatait imitálják a különleges napelemek
Tiszta vizet generál és a napfényt is jobban hasznosítja a természetet utánzó napelem-levél.

Az Imperial College London kutatói egy új formájú napelem konstrukciót terveztek, ami két célt is megvalósít egyszerre: a levelek szerkezetét utánozva, víz párologtatásával hűti az energiát generáló paneleket és egyúttal tiszta vizet állít elő. A fotovoltaikus-levelek (photovoltaic leaf, PV-leaf) a növények transzspirációs folyamatait imitálják, aminek során a növény belső szerkezetén keresztül felfelé haladó víz a levelekhez, lombozathoz érkezve azon keresztül párolog el. A párolgás mértékét többek között a sztómák, egyfajta gázcserenyílások szabályozzák. Szükség esetén a sztómák lezárásával a növény képes rá, hogy visszatartsa a nedvességet, mivel ilyenkor csak a kutikularétegen át jut a szabadba az elpárolgó víz, de ilyenkor körülbelül tizedére csökken a vízleadás.

A mesterséges rendszerben ehhez hasonlóan valósítják meg a PV-levelek hűtését, méghozzá pumpák és ventilátorok nélkül. A levelek belsejében természetes rostszálakon át halad a víz és nedvszívó hidrogél hozzáadásával növelik a vízfelvevő és megtartó képességet. Ez segít csökkenteni a napelemek hőmérsékletét és egyúttal, a folyamat közben, a vizet is megtisztítja. A tesztek szerint a napelemek teljesítménye 13,6%-kal nő a hűtés hatására, miközben évente akár 40 milliárd köbméter friss vizet állíthatnak elő velük: ez utóbbi számok eléréséhez persze jelentős mennyiségű PV-levél telepítésére van szükség. A próba során a transzspirációs rendszer 590 W/m2 hőt vont el a napelemektől és 1,1 L/h/m2 vizet tisztított meg.

A biomimetikus struktúra a kutatók leírása szerint környezetbarát, olcsó és könnyen elérhető anyagokból készül, ez különösen alkalmassá teszi arra, hogy a jelenleg alkalmazott napelem-hűtési technológiákkal felvegye a versenyt.

(Fotó: Gan Huang/Imperial College London, Huang et al/Nature Communications)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.