A nukleáris szitakötő megrezegteti szárnyait: így fejlesztik a Titán holdra tervezett nyolc rotoros drónt 2023 / 10 / 27 / Felkai Ádám

A NASA Dragonfly missziója a Johns Hopkins Applied Physics Laboratory vezetésével a Szaturnusz Titán holdjának felfedezésére készül. Az ambiciózus projekt célja a Titán összetett kémiájának vizsgálata, amely potenciálisan az élet előfutáraihoz kapcsolódik. A Dragonfly (magyarul szitakötő) egy személyautóméretű nukleáris meghajtású drón kamerákkal, érzékelőkkel és mintavevőkkel felszerelve, hogy ez utóbbiakkal elemezze azokat a szerves anyagokban gazdag régiókat, amelyek kölcsönhatásba léphettek a folyékony vízzel a Titán jeges felszíne alatt. A Dragonflyt már eddig is kiterjedten tesztelték a NASA virginiai Langley Kutatóközpontjában. Az olyan speciális létesítményekben, mint a Subsonic Tunnel és a Transonic Dynamics Tunnel, a kutatók szimulálták a Titán sűrű, nitrogénben gazdag légkörét. A tesztek a Dragonfly repülési konfigurációira összpontosítottak, beleértve a süllyedést, a motoros repüléskezdeményezést, valamint a Titán felszíne feletti repülést. Eddig több mint 700 próbafutamot hajtottak végre, ami több mint 4000 adatpont generálását jelenti a Dragonfly aerodinamikai teljesítményének finomítására és a számítási modellek értékelésére. A Dragonfly misszió a tervek szerint 2027-ben indul, és a 2030-as évek közepén érkezik a Titánra. (Forrás, kép: NASA)
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.