A nyitható híd Írországban, amely négy éven át zárva maradt, mert elveszett a távirányítója

2022 / 07 / 05 / Felkai Ádám
A nyitható híd Írországban, amely négy éven át zárva maradt, mert elveszett a távirányítója
Dublinban történt a hajmeresztő városfejlesztési eset.

2002-ben határozat született Dublinban egy új gyalogoshíd megépítéséről az egyre növekvő város igényeinek a kielégítésére. Az ír drámaíróról, Seán O’Casey-ről (1880-1964) elnevezett hidat 2005-ben adták át végül – az építmény a Liffey-folyó felett húzódik és még a hajóforgalmat sem zavarja, mivel a 97,6 méteres híd két 44 méteres darabból áll, melyeket el lehet forgatni, és így szabad átjárás nyílik a folyón a magasabb hajóknak is. Ez volt legalábbis az elképzelés, amivel semmi gond nem is akadt egészen öt évig.

Hogy megértsük a későbbieket, még annyit érdemes tudnunk, hogy a híd építését a Dublin Docklands Development Authority felügyelte, akik többször is elköltöztették az irodájukat ebben az időszakban. Végül aztán hogy, hogy nem az egyik költözés alkalmával egészen kínos dolog történt – elveszett a híd távirányítója, vagy hivatalos nevén a „remote radio handheld pendant key”. A hidat ugyanis egy akkora szerkezettel lehetett irányítani, mint egy kilencvenes évekbeli mobiltelefon (ami nem kicsi, viszont költözéskor ennél nagyobb dolgok is köddé szoktak válni).

A gyalogosoknak szerencséjük volt, az International Financial Services Centre (IFSC) és a City Quay közötti híd számukra, valamint a biciklisták számára járható maradt, kevésbé voltak szerencsések a magasabb hajók, mivel tehát a nyitható hidat ezek után évekig nem lehetett kinyitni. Mint azt a Dublin Docklands Development Authority gazdasági tanácsadója, John Crawley elmondta, a távirányító pótlása azért volt nehéz feladat, mert értelemszerűen egy tévé-távirányítónál komplexebb szerkezetről volt szó – ami elsősorban biztonsági protokollokat jelentett, nehogy valaki könnyedén irányítása alá vonhassa a hidat. Az újraprogramozást végül egy ír cég végezte el 1800 euróért, de erre csak 2014-ben lett pénzügyi keret.

Ezt követően azonban a Seán O’Casey-híd, ez az egyébként mérnöki és építészeti mestermunka ismét működőképessé vált.

Forrás: Commonplace Fun Facts, The Journal

(Kép: geograph/ John Gibson)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.