A partokon folyamatosan felbukkanó Garfield-telefonok rejtélyét egy helyi gazda oldotta meg

2023 / 02 / 25 / Felkai Ádám
A partokon folyamatosan felbukkanó Garfield-telefonok rejtélyét egy helyi gazda oldotta meg
A franciaországi Bretagne partjainál az 1980-as évektől kezdve harminc éven át Garfield-telefonok jelentek meg a parton – aztán végre megtalálták, hogy pontosan honnan érkeztek.

Garfield bár halhatatlan ikonja a popkultúrának, a virágkorát a nyolcvanas években élte, amikor is rengeteg termékre került fel ilyen-olyan formában a narancssárga macska. Az egyik legtipikusabb példája ennek a korabeli fékevesztett „merchandising”-nak pedig a klasszikus tárcsás Garfield-telefon volt. Tovább fokozta ezeknek a hírét, hogy ezek a készülékek (illetve inkább a darabjai) valamiért elkezdtek feltűnni Bretagne partjainál méghozzá évtizedeken át.

Mint azt az IFLScience cikke megemlíti, az ikonikus Tyco Garfield vezetékes telefon azóta gyűjtői tárggyá vált, és a képregény-/rajzfilmfigura örökkön álmos természete előtt tisztelgett, mivel a szeme mindaddig csukva maradt, amíg valaki fel nem emelte a kagylót. Bretagne lakosai azonban nem nagyon örültek annak, hogy a telefondarabok rendre feltünedeztek a partszakaszokon – ráadásul nem is egy-két készülékről beszélünk, több száznak a törmelékét sodorta a víz partra.

A rejtély végül egy helyi gazda segítségével oldódott meg. 2019-ben ugyanis egy parttisztítási program során szabadultak meg a telefonoktól, a történetet pedig felkapta a helyi sajtó is, és mikor erről olvasott, a francia farmernek eszébe jutott, hogy a nyolcvanas évek elején, egy nagy vihart követően látott egy ilyen telefont – sőt azt is tudta, hogy honnan érkezett. Ekkor derült ki az, hogy a telefonok egy szállítókonténerből érkeztek, mely a viharban egy hajó fedélzetéről csúszott a vízbe. A konténer azonban besodródott egy barlangba, és ennek pontos helyét tehát csak ez a gazda ismerte, akinek a segítségével 2019-ben tehát lezárták a rejtélyt.

Idővel pedig még a barlangba is eljutottak, ahol találtak még pár telefont, valamint ráakadtak a sérült konténerre is. A parttakarítást végző csapat vezetője elárulta, hogy a telefonok nagy része ekkorra már eltűnt – ezeket harminc év alatt a partokra sodorták a hullámok. Sajnos azonban a konténer maradékát nem lehetett elvinni a barlangból, és azt nem tudni, hogy ebben még mennyi telefon maradhatott pontosan – így a bretagne-i Garfield partraszállás nem kizárt, hogy folytatódni fog.

(Kép: Flickr/Peter-Ashley Jackson)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Ha feltennénk a kérdést, vajon leszállt-e valaha is bárki a világ legmagasabb hegycsúcsán, a többség valószínűleg kapásból rávágná, hogy nem. És ha az Airbusnak nincs egy eléggé elvetemült tesztpilótája, igazuk is lenne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.