A pentagyémánt a világ legkeményebb gyémántja

2020 / 07 / 08 / Justin Viktor
A pentagyémánt a világ legkeményebb gyémántja
A gyémánt örök - reménykedik minden házasságkötő a nagy pillanatban, bár már jó ideje nem a legkeményebb anyag, amit ismerünk. A wurtzit-bórnitrid tizennyolc, a lonsdaleit pedig ötvennyolc százalékkal keményebb a gyémántnál, igaz, ezekhez grafittartalmú meteorit becsapódás vagy vulkánkitörés is kell, és bár állítólag mindkettő analógiái előfordulnak a házasságokban is, azért még a gyémántnak is lehetnek ördögi trükkjei.

Ördöngős szénszerkezet

A Tsukuba Egyetem tudósai számítógépes szimuláció segítségével új módszert javasolnak a gyémánt szénatomjainak átrendezésére, hogy az így keletkező “szupergyémánt” még keményebbé váljon. Ez az ipari alkalmazásokban lehet hasznos, ahol nagy az igény a szintetikus vágó-gyémántokra.

A gyémántok teljes egészében szénatomokból állnak sűrű rácsban elrendezve, és híresek páratlan keménységükről. A szén azonban számos más stabil konfigurációt is alkothat, ezeket allotrope-oknak nevezünk. Ide tartozik a ceruzabélből ismerős grafit, valamint a nanoanyagok, például a szénnanocsövek.


A pentagyémánt geometriai szerkezete. A fehér és a fekete gömbök a szénatomokat jelölik négy, illetve három szomszédos szénatommal. (Kép: Tsukuba Egyetem)

Szénalapú kötődés

Az allotrópok mechanikai tulajdonságai - beleértve a keménységet is - főleg az atomok egymáshoz való kötődésének módjától függenek. A hagyományos gyémántban minden szénatom négy szomszédjával képez kovalens kötést. Az ilyen szerkezetű szénatomokat a kémikusok sp³ hibridizációnak nevezik. A nanocsövekben és néhány egyéb anyagban, mindegyik szénatom három kötést képez, melyet sp² hibridizációnak hívunk.


Összeolvadó ötszögek, a pentagyémánt alkotóelemei. (Kép: Tsukuba Egyetem)

A Tsukuba Egyetem kutatói most megnézték, hogy mi történik, ha a szénatomokat összetettebb struktúrában rendezik el az sp³ és az sp² hibridizáció keverésével.

"Az sp² és az sp³ hibridizált atomokat egyaránt tartalmazó karbon allotrópoknál nagyobb morfológiai sokféleség mutatkozik meg, mivel a hálózataikban sokféle kombináció és elrendezés található" - mondta Yasumaru Fujii a tanulmány első szerzője.

A legstabilabb atomkonfiguráció kiszámításához, valamint keménységének becsléséhez a csoport egy sűrűségfüggvényelméletnek (DFT) nevezett számítási módszerre támaszkodott. A DFT-t sikeresen alkalmazzák a kémiában és szilárdtest-fizikában az anyagok szerkezetének és tulajdonságainak előrejelzésére.

A mintában lévő összes elektron kvantumállapotának és különösen azok kölcsönhatásainak nyomon követése rendszerint bonyolult feladat. Ehelyett a DFT olyan közelítést alkalmaz, amely az atomok körül keringő elektronok végsűrűségére összpontosít. Ez kellően leegyszerűsíti a számítást ahhoz, hogy a mai számítógépek is alkalmasak legyenek az elvégzésére, miközben továbbra is nagy pontosságú eredményeket szolgáltat. 

A tudósok úgy találták, hogy a pentagyémánt Young-féle keménységi mértéke várhatóan csaknem 1700 GPa, szemben a hagyományos gyémánt mintegy 1200 GPa értékével.

"A pentagyémánt nem csak keményebb, mint a hagyományos gyémánt, de a sűrűsége is jóval alacsonyabb, megegyezik a grafitéval"

- magyarázta Mina Maruyama professzor és társszerző.  

„Ez a munka megmutatja az anyagok megtervezésének erejét ab initio. Az ipari daraboláson és fúráson kívül, a pentagyémántokat jelenleg a tudományos kutatásokban használt gyémánt üllőcellák helyett is felhasználhatják, hogy létrehozzák a bolygók belsejében tapasztalható szélsőséges nyomást”- mondta Susumu Okada vezető társszerző.

(Forrás: PRL Képek: Pixabay, Pexels)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.