A Pfizer COVID-tablettája kilencven százalékkal csökkenti a veszélyeztettek körében a kórházba kerülés esélyét

2021 / 11 / 05 / Felkai Ádám
A Pfizer COVID-tablettája kilencven százalékkal csökkenti a veszélyeztettek körében a kórházba kerülés esélyét
A szájon át bevehető tabletta a vírus szaporodásához szükséges enzim működését blokkolja, a klinikai vizsgálatok alapján annyira hatásos, hogy be is adták a kérelmet a vészhelyzeti engedélyeztetésre.

Nagyon úgy fest, hogy készült egy hatásos gyógyszer a jelenlegi világjárványt okozó vírus ellen. Mindez azt jelenti, hogy immár nem csak az oltás segíti a prevenciót, de működő terápiás szer is a rendelkezésünkre áll a fertőzés kezelésére – a PAXLOVID nevű tabletta, melynek sikeresen zárult klinikai tesztjét a Pfizer ma jelentette be. A szer ráadásul rendkívül könnyen alkalmazható: szájon át bevehető gyógyszerről beszélünk ugyanis.

A gyógyszer egy enzim, a SARS-CoV-2-3CL proteáz működését blokkolja, melyre a vírusnak a szaporodásához van szükség. A 2021 júliusában kezdődött Phase 2/3 EPIC-HR klinikai teszt alapján pedig a szer rendkívül hatékony: a veszélyeztetett felnőttek körében a kórházba kerülés és az elhalálozást 89 százalékkal csökkentette. A szóban forgó vizsgálat egy véletlenszerű, dupla vak próbás vizsgálat, melyben kórházba még nem került Covid19 betegek vettek részt, akik esetén vélhető volt, hogy a betegség súlyos formát ölt. A betegek a megbetegedést követően öt napon át tizenkét óránként kaptak vagy gyógyszert vagy placebót – a vizsgálat végén a PAXLOVID-dal kezel betegek közül senki sem halálozott el, míg a placebóval kezelt csoportban tíz haláleset történt.

A szer hatékonysága miatt a Pfizer abba is hagyja a vizsgálatot, és az eddigi eredményeket átküldik az amerikai gyógyszerhatóságnak (US Food and Drug Administration/FDA), hogy engedélyezzék a tabletta vészhelyzeti alkalmazását. Ezzel a PAXLOVID lenne az első, kifejezetten a Covid-ra fejlesztett gyógyszer.

Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója szerint ezek a hírek rendkívüli fordulatot hoznak a járvány elleni küzdelemben, a tabletta ugyanis emberéleteket menthet meg, ráadásul 10 olyan beteg esetén, aki eddig kórházba került volna, 9-en nem szorulnak majd ilyen ellátásra.

Az engedélyezés után a tablettát fel lehet írni a betegeknek, és otthon is lehet alkalmazni. A PAXLOVID ráadásul laborban erős antivirális hatást mutatott a jelenleg keringő variánsokkal szemben is, sőt – ami igazán lenyűgöző – több ismert koronavírus ellen is működőképesnek tűnt, így akár nem csak a SARS-Cov-2 vírus ellen, de más koronavírusok ellen is beválhat.

(Címlap- és borítókép forrása: Pixabay)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.