A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem

2024 / 04 / 11 / Felkai Ádám
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.

A “deepfake kamera”, a NUCA Mathias Vef művész és Benedikt Groß tervező együttműködésének a gyümölcse, és lényegében annyit tud, hogy a fényképalanyok ruháit digitálisan eltávolítja függetlenül azok jóváhagyásától. Méghozzá villámgyorsan.

Ha nagyon alulfogalmazzuk a helyzetet, akkor mindez némileg aggasztónak hangzik a személyiségi jogok, a magánélet és egy sereg más szempont alapján is, ugyanakkor ezzel a művészi projekttel Vef és Groß egy komoly problémára kívánják ráirányítani a reflektorfényt: a generatív mesterséges intelligencia a valóságérzékelésünkre gyakorolt káros hatásait hangsúlyozzák ezzel.

A projekt így meglehetősen provokatív, de azzal nem vádolható, hogy ne lenne aktuális, elvégre több fentebb említett szempont immár napi rendszerességgel kerül akár a mindennapi életünkben is az AI és a deepfake technológiák miatt – legyen szó a beleegyezés megkerüléséről, a személyiségi jogok sárba tiprásáról, az algoritmusok “igazságérzetéről” vagy úgy általában az AI által generált tartalom szélesebb társadalmi következményeiről.

Maga a NUCA kamera egy könnyű, kompakt eszköz, amely 3D-nyomtatott alkatrészekből épül fel. A képrögzítéshez okostelefont használ, amely aztán a képet egy stabil diffúziós motoron keresztül dolgozza fel, és az alany arcát egy mesterséges intelligencia által generált meztelen testre helyezi.

Mint az Vef elmondta, az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kép elkészülési idejét tíz másodpercre szorítsák.

Vef és Groß hangsúlyozzák, hogy nem a magánélet veszélyeztetése a céljuk, hanem az, hogy a NUCA-t a művészi felfedezés eszközeként használják. A kamerát, amely jelenleg prototípus, egy berlini kiállításon mutatják be, és a célja értelemszerűen elsősorban a provokatív gondolatébresztés, nem pedig a magánélet megsértése.

Az eszköz azonban nyilvános elérhető technológiákkal készült, így a NUCA valójában egy figyelemfelhívás is, ami nem csak aktuális, de kicsit meg is késett. Az AI által létrehozott egyre realisztikusabb deepfake tartalmak ugyanis már ma komoly problémát jelentenek – legutóbb a téma a Taylor Swiftet ábrázoló deepfake pornóképek miatt került elő, de valójában ilyen felvételek rengeteg emberről keringenek és keringtek eddig is, és az ezeket terjesztő felületek sem igazán próbálnak hatásos ellenintézkedéseket tenni.

(Kép: nuca.rocks)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.