A robot, ami azt is látja, amit nem láthat

2021 / 04 / 03 / Rácz Tamás
A robot, ami azt is látja, amit nem láthat
Az MIT robotja úgy is megtalálja és felveszi a céltárgyat, ha nem látja, nem láthatja.

Ha keresünk valamit a lakásban, mondjuk a kulcscsomónkat, mert elfelejtettük, hova tettük, nincs mit tenni: a szemünkkel végig kell szkennelni minden lehetséges helyet, amíg meg nem találjuk. Ha viszont történetesen valaki rádobott egy dzsekit a kulcsokra, a puszta szemlélődés sem sokat segít. Mennyivel egyszerűbb a dolgunk, ha a mobilunkat szeretnénk megtalálni: felhívjuk egy másik telefonról, és ott lesz, ahol csörög. Már ha van térerő. Vagy ha nem merült még le...

Az optikailag nem látható tárgyak gyors megtalálására érdekes kísérleti robotot fejlesztett az MIT egyik kutatócsoportja. A robot úgy is képes megtalálni, hozzáférhetővé tenni és megfogni, felvenni a céltárgyat, ha az nincs optikai szenzorai, kamerái látóterében. A robot persze csal, hiszen egy emberhez képest természetfeletti képességeket kapott és a céltárgyat is manipulálni kell a műveletsor előtt. A robot érzékelését rádiófrekvenciás antennarendszerrel egészítették ki, a megtalálandó tárgy pedig RF-azonosítócímkét kapott. Így aztán hiába dugták el a felkutatandó kincset egy dobozba és dobáltak rá papírokat, a robot be tudta mérni annak helyét, majd leszedegette róla az álcát és megragadta a céltárgyat:

Az MIT szerint egy ilyen rendszernek nagy jövője lehet például a raktározásban vagy a robotizált online bevásárlásokban. A technológiának már neve is van: RF Grasp; RF, mint rádiófrekvenciás, grasp, mint megfogni, megragadni.

Ez is érdekelhet:

Bemutatta legkevésbé boston dynamicsos robotját a Boston Dynamics Stretch, aki Handle utódja, Spot és Atlas alkatrészekből áll és egész nap dobozokat fog pakolni. Handle nem dolgozik többet, helyette táncvideókat készít majd. Stretch kívülről kevésbé tűnik szórakoztatónak, mint a többiek, de a látszat néha csal.

CES 2020 - a Voiceitt startup segíti a sztrókbetegeket az okosotthonok kezelésében A startup nem szabványos beszédfelismerési technológiáját integrálja a hang által aktivált eszközökbe.

Új okosotthon szabvány mögött az Apple, Google, Amazon és a Zigbee Az Apple, a Google, az Amazon és a Zigbee Alliance összeálltak egy új okosotthon-szabvány kidolgozása érdekében. Az új munkacsoport Project Connected Home over IP (CHIP) néven született meg.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.