A robotkutyával való közlekedés jövője nincs is olyan messze 2023 / 12 / 16 / Bobák Zsófia

Az ETH Zürich kutatóinak robotkutyája, Barry lehet az első négylábú gép, ami olyan területekre terjeszti ki a robotkutyák felhasználási körét, amelyek eddig elérhetetlen távolságban voltak, például a szállítmányozási munkák területére. Az ANYmal robotplatformból átalakított gép más robotkutyákhoz hasonló felépítésű, de a szokásos 10-15 kilogrammos teherbírás helyett 90 kilogrammnyi rakományt tud cipelni a hátán, méghozzá sok időn keresztül: a jelenleg tesztelés alatt álló prototípusa két órán és tíz kilométeren át üzemképes teljesen megpakolva is. A robot megerősítésen alapuló tanulással működő dinamikus egyensúlyi rendszere miatt nem szükséges a rakomány alakját vagy súlyát előre megadni a feladat kezdete előtt, így bármilyen terhet el lehet helyezni rajta, kompaktabb ládákat, dobozokat, vagy hosszú léceket, sőt, még egy nem túl nagy termetű embert is szállíthat szükség esetén. A hasonlóan nagy teherbírású négylábú robotokat az építkezéseken vagy gyárakban szállítási munkákra is lehet majd használni, ahol egyelőre a robotkutyák inkább ellenőrzési feladatokat látnak csak el. Barry és utódai emellett a katonaságban is szolgálhatnak teherhordóként: eredetileg a Boston Dynamics is ilyen céllal készítette el Big Dog nevű gépét és az LS3-at is, de azok a gázüzemű motor és a hidraulikus komponensek miatt túl zajosnak bizonyultak a terepen való közlekedés során. (Fotó: ETH Zürich via IEEE Spectrum)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.