A robotkutyával való közlekedés jövője nincs is olyan messze 2023 / 12 / 16 / Bobák Zsófia

Az ETH Zürich kutatóinak robotkutyája, Barry lehet az első négylábú gép, ami olyan területekre terjeszti ki a robotkutyák felhasználási körét, amelyek eddig elérhetetlen távolságban voltak, például a szállítmányozási munkák területére. Az ANYmal robotplatformból átalakított gép más robotkutyákhoz hasonló felépítésű, de a szokásos 10-15 kilogrammos teherbírás helyett 90 kilogrammnyi rakományt tud cipelni a hátán, méghozzá sok időn keresztül: a jelenleg tesztelés alatt álló prototípusa két órán és tíz kilométeren át üzemképes teljesen megpakolva is. A robot megerősítésen alapuló tanulással működő dinamikus egyensúlyi rendszere miatt nem szükséges a rakomány alakját vagy súlyát előre megadni a feladat kezdete előtt, így bármilyen terhet el lehet helyezni rajta, kompaktabb ládákat, dobozokat, vagy hosszú léceket, sőt, még egy nem túl nagy termetű embert is szállíthat szükség esetén. A hasonlóan nagy teherbírású négylábú robotokat az építkezéseken vagy gyárakban szállítási munkákra is lehet majd használni, ahol egyelőre a robotkutyák inkább ellenőrzési feladatokat látnak csak el. Barry és utódai emellett a katonaságban is szolgálhatnak teherhordóként: eredetileg a Boston Dynamics is ilyen céllal készítette el Big Dog nevű gépét és az LS3-at is, de azok a gázüzemű motor és a hidraulikus komponensek miatt túl zajosnak bizonyultak a terepen való közlekedés során. (Fotó: ETH Zürich via IEEE Spectrum)
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.