A Rolls-Royce fél évszázad után először egészen új kialakítású hajtóművet gyártott

2023 / 05 / 30 / Bobák Zsófia
A Rolls-Royce fél évszázad után először egészen új kialakítású hajtóművet gyártott
Az UltraFan hajtómű fenntartható repülőgép üzemanyaggal működik és a cég jelenlegi leghatékonyabb motorjánál, a Trent XWB-nél is 10%-kal gazdaságosabb.

A Rolls-Royce egy évtizede fejleszti UltraFan hajtóművét, amelyet kifejezetten azzal a szándékkal alkottak meg, hogy az eddigieknél hatékonyabban, kevesebb fogyasztással működő motort biztosítsanak a repülőgépek számára. A három és fél méter átmérőjű hajtómű nem csak gazdaságosabban üzemel, hanem csendesebb elődeinél és "zöldebb" is, ugyanis száz százalékban fenntartható üzemanyagot (Sustainable Aviation Fuel, SAF) használnak a működtetéséhez. A Rolls-Royce leírása szerint 54 év óta először alkottak és teszteltek igazán új architektúrával rendelkező repülőgépmotort az UltraFan képében és ezzel nagy lépést tettek a hajtóművek gazdaságosabbá tételének irányába. A motor speciális jellegét többek között a titánból és szénszálas anyagból álló, könnyű és zöld propellerei, valamint az Advance3 központi egység adja, ami az üzemanyagfogyasztás csökkentéséhez járul hozzá.

Az új motor a szintén a cég által gyártott Trent XWB-nél 10%-kal jobb hatékonysággal bír és a tesztelése már megkezdődött a Rolls-Royce Derby-ben található létesítményében, ahol már az első próbát is SAF használatával végezték, ami használt sütőolajat is tartalmazott. Az UltraFan beépítése a repülőgépekbe azonban még várat magára, egyelőre a benne alkalmazott technológiai megoldások némelyikét ültetik csak át a Trent hajtóművekbe, az új hajtóművet a 2030-as évektől alkalmazzák majd.

(Fotó: Rolls-Royce)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.