A paradicsom bukása és felemelkedése: a salemi paradicsom-per

2019 / 11 / 10 / Bobák Zsófia
A paradicsom bukása és felemelkedése: a salemi paradicsom-per
Vannak a történelemnek vészterhes korszakai, mikor a hiedelmek és tudatlanság labirintusaiban tévelyegve nehéz meglelni az igazságot. Ilyenkor van igazán nagy szükségünk hősökre, kik bátor példamutatásukkal új irányt mutatnak az emberiség és… a gasztronómia számára. Ismerjük meg a hősök egyikét, a férfit, aki a legsötétebb időkben sem félt kiállni a meghurcolt paradicsomok jogaiért az elhíresült (majd méltán elfeledett) salemi paradicsom perben.

A paradicsom Közép-Amerikából származó zöldségféle (botanikailag gyümölcs), neve az azték náhuatl szóból: „tomatl” származik, ami körülbelül dagadó gyümölcs-öt jelent. Az aztékok szívesen fogyasztották, de az európai udvarokban, miután Cortez vagy Colombus bemutatta az első példányokat, elsősorban díszítő funkciót töltött be az asztalokon és kertekben. Már a középkorban igen rossz hírnévre sikerült szert tennie egy félreértés miatt, a 16. századi olasz orvos és természettudós, Pietro Andrea Mattioli nemcsak mérgezőnek, hanem egyenesen a lelkek megrontójának bélyegezte az ártatlan zöldséget. A félreértés kiindulópontja a botanikai besorolás volt, mivel az Ó-Testamentumban a héber „dudaim”-ként („szerelem almája”) említett, afrodiziákumnak tartott mandragóra, egyúttal a mérgező nadragulya és beléndek közeli rokona, a családi kapcsolat a paradicsomra is rossz fényt vetett. 

1537-ben John Gerard által írt Herball-ban további téves információk láttak napvilágot, Gerard szerint a zöldség egy kémiai vegyület, a tomatein tartalma miatt mérgező hatású. Az éretlen paradicsom valóban tartalmaz tomateint, azonban olyan alacsony koncentrációban, hogy senkire nem jelent veszélyt. 

De az igazi csapás csak a 18. század végén érkezett. Ekkoriban a tehetősebb családok óntányérokból étkeztek, melyek magas ólomtartalma a paradicsom savainak hatására kioldódott, számos megbetegedést okozva. A balhét megint csak az ártatlan zöldség vitte el, ekkor ragadt rá csúfneve: a „mérgező alma”, az orvosok pedig évtizedekig óva intették az embereket a fogyasztásától, immár a vakbélgyulladás és gyomorrák kialakulását is neki tulajdonítva.

Ebben a kritikus időben lépett színre hősünk, Robert Gibbon Johnson ezredes, hogy bátor tettével eloszlassa a félreértéseket és megnyissa az amerikai konyhák ajtóit a meghurcolt paradicsom előtt.

Robert Gibbon Johnson, történész és a hortikultúra szakértője, a salemi közösség elismert tagja, 1808-ban hozta haza Észak-Amerikába az első palántáit majd versenyt hirdetett, a legnagyobb zöldséget termesztőnek éves díjat felajánlva, azonban a jelentkezők elmaradtak. Így Johnson, megelégelve az alaptalan félelmeket, drasztikus módszerhez folyamodott, 1820-ban kiállt a salemi bíróság épülete elé és hozzákezdett egy kosár paradicsom elfogyasztásához. Az elhűlt tömeg rettegve várta a drámai véget, azonban Johnsonnak, meglepő módon, semmi baja nem történt. A gyanúsítottat végre felmenthették a vádak alól és a paradicsom, elnyerve a salemiek, majd egész Amerika bizalmát, megkezdhette dicsőséges útját mai népszerű gasztronómiai státusza felé. 

Hogy a per tényleg így játszódott e le, nem tudhatjuk biztosan, de Salem-ben az 1980-as években rendszeresen megtartották a Robert Gibbon Johnson napot, korhű jelmezekben rekonstruálva a történetet. Egy pedig biztos, ma már amerikaiak milliói fullaszthatják bátran ketchup-be az ebédjüket nap-mint nap, hálát adva a paradicsom megmentőjének.   

(Forrás: https://www.thevintagenews.com/2019/02/23/tomato/

https://www.historychannel.com.au/articles/belief-that-the-tomato-is-poisonous-is-disproven/ )


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.