A Segway feltalálója emberi szervek tömeggyártásába fogna

2020 / 06 / 18 / Felkai Ádám
A Segway feltalálója emberi szervek tömeggyártásába fogna
A fővárosaiknak nem feltétlenül vannak szép emlékeik a Segwayről, pedig lényegében csupa jó szándékból született. A guruló-turistaszállító feltalálója pedig most emberi szerveket gyártana nagyjából úgy, ahogy Kínában az iPhone-okat.

Út a Segwayhez és a Segwaytől

Dean Kamen, aki tehát a Segwayt kiötölte/a világra szabadította, egész életében feltaláló volt. A férfiről a OneZero közölt most egy nagyobb portrécikket. Ebből derül ki az is, hogy a Segway elődje egy olyan kerekes szék volt, amely segítségével lépcsőkön is lehetett közlekedni. Lényegében ezután következett a következő evolúciós fázis: a kerekesszék, amin állni lehet (ez amúgy egyben lehetne a találmány frappáns kritikája is).

Oly sok budapestihez hasonlóan maga Kamen úr sem volt maradéktalanul elégedett a találmányával, szóval 2009-ben eladta a cégét James Heseldennek.

Heselden úr ezt követően nem sokkal a Segwayével véletlen lehajtott egy szikla pereméről, és szörnyet halt.

A Segway pedig jelenleg a kínai Ninebot tulajdona.

Habár a Segway Dean Kamen legismertebb invenciója, a férfi azóta is egymás után talál fel mindenfélét. A Segway elődjéhez hasonlóan jellemzően orvosi és egészségügyi eszközöket, például robotprotézist sérült katonáknak és víztisztító gépeket a fejlődő országoknak. Sőt a koronavírus járvány idején jobb minőségű maszkalapanyagokat is kikísérleteztek a cégével. Kamen úrnak jelenleg nagyjából 440 elfogadott szabadalma van az Egyesült Államokban.

A szervpiac iPhone-ja

Ugyanakkor a feltaláló legambiciózusabb terve mind közül lényegében egy gyár lenne, ahol futószalagon gördülnek le az emberi szervek. Ez pedig nem valami hagymázas álomkép, Dean Kamen vállalata 80 millió dollárt kapott 2016-ban az amerikai Védelmi Minisztériumtól, hogy a tervet végigvigye. Kamen ebből a pénzből indította el az Advanced Regenerative Manufacturing Institute-ot, ezt a nonprofit alapítványt, amely 170 egészségügyi céget köt egymással össze az Egyesült Államok területén, hogy azok megosszák egymással az erőforrásaikat és a kutatási eredményeiket.

Ezen vállalatok közt pedig akad, amely már eredményesen kísérletezik szövetek legyártására szolgáló gépekkel – az egyik ilyen cég, a BioFabUSA már össze is gyűjtött 300 millió dollárt a cél elérésére, és éppen készül az első prototípusuk.

Kamen viziója azonban nem torpan meg a gépeknél, egész összeszerelési láncban gondolkodik: azt akarja, hogy olyan nagyüzemi mód rakjanak össze szíveket és veséket, ahogy Kínában szerelik össze futószalag mellett az okostelefonokat. Ahogy a lapnak fogalmazott: amit a Szilícium-völgy meg tud tenni félvezetőkkel, arra ő is képes emberi szövetekkel.

A mesterséges szervek előállítása gyorsan fejlődő szegmens: 2019-ben a Tel-Avivi Egyetem kutatói elsőként nyomtattak emberi szívet. A nyomtatási folyamat a 3D-nyomtatáshoz volt hasonló, „pusztán csak” műanyag helyett emberi szövetet használtak fel.

(Kép: Flickr/dancingdolphin53Pete Van Vleetanewman.rcsnm)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.