A Segway feltalálója emberi szervek tömeggyártásába fogna

2020 / 06 / 18 / Felkai Ádám
A Segway feltalálója emberi szervek tömeggyártásába fogna
A fővárosaiknak nem feltétlenül vannak szép emlékeik a Segwayről, pedig lényegében csupa jó szándékból született. A guruló-turistaszállító feltalálója pedig most emberi szerveket gyártana nagyjából úgy, ahogy Kínában az iPhone-okat.

Út a Segwayhez és a Segwaytől

Dean Kamen, aki tehát a Segwayt kiötölte/a világra szabadította, egész életében feltaláló volt. A férfiről a OneZero közölt most egy nagyobb portrécikket. Ebből derül ki az is, hogy a Segway elődje egy olyan kerekes szék volt, amely segítségével lépcsőkön is lehetett közlekedni. Lényegében ezután következett a következő evolúciós fázis: a kerekesszék, amin állni lehet (ez amúgy egyben lehetne a találmány frappáns kritikája is).

Oly sok budapestihez hasonlóan maga Kamen úr sem volt maradéktalanul elégedett a találmányával, szóval 2009-ben eladta a cégét James Heseldennek.

Heselden úr ezt követően nem sokkal a Segwayével véletlen lehajtott egy szikla pereméről, és szörnyet halt.

A Segway pedig jelenleg a kínai Ninebot tulajdona.

Habár a Segway Dean Kamen legismertebb invenciója, a férfi azóta is egymás után talál fel mindenfélét. A Segway elődjéhez hasonlóan jellemzően orvosi és egészségügyi eszközöket, például robotprotézist sérült katonáknak és víztisztító gépeket a fejlődő országoknak. Sőt a koronavírus járvány idején jobb minőségű maszkalapanyagokat is kikísérleteztek a cégével. Kamen úrnak jelenleg nagyjából 440 elfogadott szabadalma van az Egyesült Államokban.

A szervpiac iPhone-ja

Ugyanakkor a feltaláló legambiciózusabb terve mind közül lényegében egy gyár lenne, ahol futószalagon gördülnek le az emberi szervek. Ez pedig nem valami hagymázas álomkép, Dean Kamen vállalata 80 millió dollárt kapott 2016-ban az amerikai Védelmi Minisztériumtól, hogy a tervet végigvigye. Kamen ebből a pénzből indította el az Advanced Regenerative Manufacturing Institute-ot, ezt a nonprofit alapítványt, amely 170 egészségügyi céget köt egymással össze az Egyesült Államok területén, hogy azok megosszák egymással az erőforrásaikat és a kutatási eredményeiket.

Ezen vállalatok közt pedig akad, amely már eredményesen kísérletezik szövetek legyártására szolgáló gépekkel – az egyik ilyen cég, a BioFabUSA már össze is gyűjtött 300 millió dollárt a cél elérésére, és éppen készül az első prototípusuk.

Kamen viziója azonban nem torpan meg a gépeknél, egész összeszerelési láncban gondolkodik: azt akarja, hogy olyan nagyüzemi mód rakjanak össze szíveket és veséket, ahogy Kínában szerelik össze futószalag mellett az okostelefonokat. Ahogy a lapnak fogalmazott: amit a Szilícium-völgy meg tud tenni félvezetőkkel, arra ő is képes emberi szövetekkel.

A mesterséges szervek előállítása gyorsan fejlődő szegmens: 2019-ben a Tel-Avivi Egyetem kutatói elsőként nyomtattak emberi szívet. A nyomtatási folyamat a 3D-nyomtatáshoz volt hasonló, „pusztán csak” műanyag helyett emberi szövetet használtak fel.

(Kép: Flickr/dancingdolphin53Pete Van Vleetanewman.rcsnm)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.