A semmi közepén is tölthetjük a laptopunkat a szokatlan napelemmel

2023 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
A semmi közepén is tölthetjük a laptopunkat a szokatlan napelemmel
A legegyszerűbb megoldás az energiaellátásra túra közben: a hordozható napelem.

Hogyan lehet megoldani, hogy soha ne fogyjunk ki az energiából utazás közben? A megoldásra sok eszköz áll rendelkezésre, kezdve a power bank töltőktől a hátizsákba pakolható szélturbináig, de egyike a leghatékonyabb módszereknek a hordozható napelemek alkalmazása. A nyári túrák alatt a napfényből általában nincs hiány és mivel ilyenkor nem egy egész háztartás energiafogyasztását kell fedeznünk, csak egy-két elektromos berendezés működtetésére van szükség, ezért egy kisebbfajta panelrendszer is elegendő az eredményhez.

A hordozható napelemes rendszerek több fajtája is elérhető a boltokban, kezdve az egyetlen panelből álló verzióktól a kinyitható típusokig, de most egy újabb és még praktikusabb változatot fejlesztettek egy amerikai startup alapítói, akik egyenesen az űrből igyekeznek lehozni a technológiát a Földre a felhasználók számára. A koncepció szerint a műholdakhoz tervezett, vagy a JWST tükréhez hasonló, kihajtogatható rendszerrel ellátott napelem origami módjára változtat alakján, így szállítás közben egészen apróra összehajtogatva lehet magunkkal vinni, miközben minimális helyet foglal csak a csomagok között. A Sego Innovation berendezése több méretben készül majd a tervek szerint: a legkisebb, 20 W-os verzió kisebb eszközök, például okostelefonok és lámpák energiaellátására alkalmas, a közepes 50 Wattos teljesítményű és akár kisebb hordozható hűtőket is lehet működtetni a segítségével, a nagyobb típusú 100 W-os és laptopok vagy melegítőberendezéseket üzemeltet hatékonyan, a legnagyobb pedig 400 W-os összteljesítményű paneleivel már az egészen nagy energiaigényű gépeket is működtetni tudja. Az egyelőre Kickstarteren elérhető egyetlen változat 25W-os, 1,36 kilogrammos és kinyitott állapotban 50,8 cm*97,5 cm*3,2 mm-es méretű.

A napelemek speciális mintázat alapján vannak felosztva a berendezésben, így összehajtogatás közben egészen minimális méretűvé lehet alakítani. Az origami struktúra ultrakompakt, erős, de mégis hajlékony szerkezetet képez, de nem ez az egyetlen előnye a napelemes rendszernek. A panelek ugyanis különösen ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, ami fontos szempont lehet a szabadban töltött túrák ideje alatt, bár a napelemeket nyilvánvalóan elsősorban jó időben lehet legjobban használni. A hozzá tartozó lábak által egyenetlen terepen is biztonságosan alkalmazható és a leírás szerint a rendszeres igénybevétel és ki-, behajtogatás sem tesz kárt benne.

A berendezés nem nyom sokat, csak egy-két kilós terhet képvisel, a konverziós hatékonysága 24%-os és USB-C, valamint USB-QC3.0 csatlakozókkal rendelkezik. A Sego terméke 395 dollárba (135 000 forintba) kerül, de egyelőre nem lehet azonnali szállítással rendelni: a cég még tovább fejleszti és teszteli a terméket, majd előreláthatólag jövő áprilisban érkezik meg a vásárlókhoz, vagyis csak a következő nyáron lehet kipróbálni, mit is tud a speciális szerkezet.

(Fotó: Sego Innovation)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.