Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba!

2021 / 03 / 02 / Bobák Áron
Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba!
A hordozható energiaellátás praktikus módja eddig a dízelgenerátor vagy a napelem volt, a dán KiteX nevű cég viszont kitalált egy harmadik alternatívát: a Wind Catcher névre keresztelt szélturbinájuk mindössze tíz kilogrammot nyom, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

A projekt Kickstarter-oldala alapján a szélturbina két méretben készül, amelyek közül a Wind Catcher 600, míg a kisebbik Lite 200 wattos maximális teljesítménnyel rendelkezik, ami elegendő lehet ahhoz, hogy pusztán szélenergiával üzemeltessük az elektronikus eszközeinket, ha a közelben nincs kiépített hálózat. Ehhez persze szükség van megfelelő időjárásra is, ami nagyjából 29 és 55 km/h közötti szélerősséget jelent - a mini szélturbina teljesítménye ennél kisebb szélnél jelentősen csökken, míg 55 km/h-nál erősebb szélben nem használható. A KiteX az oldalon egy világtérképet is megosztott, amelyen megnézhetjük, hogy a lakóhelyünk átlagos szélsebessége alapján mennyit profitálhatnánk az eszközből, ez alapján Budapesten például nem sok hasznát vennénk a Wind Catchernek, de Magyarország bizonyos részein már lehet értelme beszerezni egy mini turbinát.

Annál is inkább, mert a Wind Catcher nem csak utazások alatt tesz jó szolgálatot, de akár a napelemes rendszerünket is kiegészíthetjük vele, esetleg betárazhatjuk biztonsági megoldásként áramszünet esetére. A gyártó szerint a szélerőmű számtalan hordozható generátorral kompatibilis, többek között a Goal Zero, a Jackery, a Bluetti és az Ecoflow termékeivel, de használható generátor nélkül is, közvetlenül az eszközök töltésére. Ebben az esetben természetesen nem árt odafigyelni a megfelelő feszültségre, ami a kisebb szélturbina esetében 20-23, míg a nagyobbnál 42-45 volt között mozog.

A Wind Catcher legnagyobb előnye mégis az, hogy bárhová magunkkal vihetjük és pillanatok alatt felállíthatjuk. A gyártó szerint a mindössze tíz kilogrammos szerkezetet negyed órába telik üzembe helyezni, teljesítményében és árában pedig nagyjából felveszi a versenyt egy hordozható napelemmel. A szélturbina emellett duplán környezetbarát, hiszen nem csak színtiszta zöld energiát termel, de maga az eszköz is újrahasznosított műanyagból készült. A KiteX szerint bár a turbina nem teljesen hangtalan, de húsz méteres távolságból már semmit sem lehet hallani a működéséből.

Ahogy említettük, a szélturbinát egyelőre a Kickstarteren keresztül, lehet megrendelni, ahol a kitűzött cél már össze is jött a projektre, így várhatóan decemberben fogják kiszállítani az első megrendeléseket. A kisebbik Wind Catcher akciós áron 7390 dán koronába kerül, ami 361 ezer forint körüli összegnek felel meg, míg a nagyobbik turbináért 9990 koronát, vagyis kábé 489 ezer forintot kell fizetni, amihez magyarországi szállítás esetén még hozzájön nagyjából 41 ezer forint szállítási költség is.

(Fotó: KiteX)

További cikkek a témában:

A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét A világ legnagyobb szélenergia farmján 190 darab fog üzemelni a Haliade-X-ből, ami a teljes Egyesült Királyság energiaigényének 5%-át fogja fedezni.

Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.

Már külföldre is eljutott a magyar fejlesztésű, napelemes okospad híre A Kuube okospadjai wifi-hotspotként, mobiltöltőként és légminőségmérő-állomásként is funkcionálnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
A csillagdűnék páratlan természeti képződmények, amelyek ráadásul nem csak ezen a bolygón találhatóak meg – épp ezért fontos, hogy az egyik legősibbnek most megfejtették a titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.