Itt az anti-napelem, ami csak éjjel működik

2019 / 11 / 22 / Justin Viktor
Itt az anti-napelem, ami csak éjjel működik
Egy új készülék a hideg éjszakai égboltot használja villamosenergia-termeléshez a sötétben. A prototípus már működik, a próbaüzem alatt egy apró LED-et működtetett.

Az új eszköz gyakorlatilag egy anti-napkollektor, mely képes energiát előállítani a hideg éjszakai égbolt felhasználásával, a föld és a világűr közötti hőmérséklet-különbségre építve. Hívhatjuk akár éjszakai generátornak is, nagyobb verzióban egyszer talán szobák bevilágítására, telefonok feltöltésére vagy távoli területeken lévő elektronika áramellátására is alkalmassá válhat - legalábbis egy tanulmány szerint, mely a Joule szeptember 12-i számában jelent meg.

A hőszigetelés hűti

Az új “éjszakai lámpa” magja egy termoelektromos generátor, amely akkor válik képessé villamosenergia előállítására, ha a generátor egyik oldala hidegebb mint a másik. A generátor égbolt felé néző oldalát egy átlátszó burkolat alatt elhelyezett és hőszigetelt alumínium lemezhez erősítik, hogy a hőt kívül lehessen tartani. Ez a lemez hűvösebb marad mint a környezeti levegő, mivel infravörös sugárzásként kibocsátja a rajta keletkező hőt. A sugárzás azután távozik az átlátszó burkolaton és a légkörön keresztül a világűr jeges mélységei felé. Mindeközben a generátor alját egy szabadban lévő alumínium lemezhez erősítik, melyet a környezeti levegő folyamatosan "melegít". Éjszaka amikor nem süt rá a nap, a felső lemez néhány Celsius-fokkal hűvösebbé válhat, mint a generátor alján elhelyezett társa.

Wei Li a Stanfordi Egyetem mérnöke és munkatársai egy tiszta december este tesztelték a készülék 20 centiméteres prototípusát a kaliforniai Stanfordban. A generátor kb. 25 milliwatt teljesítményt termelt négyzetméterenként, ami már bőven elegendő egy kisebb LED-es fényforrás működtetéséhez.

A csapat úgy tervezi, hogy a további fejlesztések nyomán, a hideg, felső lemez szigetelésének fokozásával legalább 0,5 watt per négyzetméterre növelhetik a teljesítményt.

Apró, de óriási

"Az ötlet nagyon elmés" - mondta Yuan Yang, a Columbia Egyetem anyagtudósa, aki nem vett részt a fejlesztési munkában. „Energiatermelése persze messze elmarad a  napelemekétől, melyek általában legalább 100 watt teljesítményt produkálnak négyzetméterenként. De mivel ez egy éjszakai áram-generátor, hasznos lehet vészhelyzeti energiaellátáshoz vagy a villamosenergia-hálózattól távol élő emberek számára.”

Aaswath Raman, a UCLA anyagtudósa és mérnöke is arra számít, hogy a generátort távoli meteorológiai állomások vagy más környezeti érzékelők táplálására használhatják. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a sarkvidéki régiókra gondolunk, melyek hónapokig nem látnak napfényt” - mondta Raman. "Mostantól, ha alacsony fogyasztású energiaszükségletünk lép fel, és három hónap sötétség vár ránk, van már rá megoldásunk."

Nem is kell ehhez a sarkvidékig utazni. Európának is vannak részei, melyek az idők kezdete óta ismerik az októbertől márciusig tartó fekete péntekek különös világát.

(Forrás: ScienceNews Képek: Getty, Twitter, UCLA, Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.