A Sony szerint nem mostanság lesz a VR-technológia komolyan vehető kiegészítő

2020 / 10 / 31 / Felkai Ádám
A Sony szerint nem mostanság lesz a VR-technológia komolyan vehető kiegészítő
Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója egy interjúban arról is beszélt, hogy mi a véleménye arról, hogy a Microsoft felvásárolta a Bethesdát.

Jim Ryan a PlayStation 5 közelgő premiere kapcsán adott interjút a Washington Postnak. A vezéigazgató hangsúlyozta, hogy az új masina folytatja az eddigi iparági trendeket, és a mind immerzívebb játékélmény megteremtése a célja. Ennek hardveres útjai a 3D Audio hangzás, illetve az új kontroller, amely úgynevezett haptic feedback technológiát használ. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az irányító különböző visszacsatolásokat ad, nem csak szimplán továbbítja a játékos utasításait. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a rezgés funkció átültetését és továbbgondolását a 2020-as években. Eddig a kontroller egyedül a rezgéssel tudott „kommunikálni”: tehát berezgett, ha találatot kaptunk, vagy ha egy versenyben nekünk ütközött egy másik autó. Most viszont eltérő erősség kell majd a gombok lenyomásához attól függően mennyire ellenálló közegben haladunk, vagy érezzük, ha a kardcsapásunk erejét egy másik kard felfogja. Magyarán az új kontroller sokkal inkább bevonja a tapintást, az érintést is a játékélménybe.

A játékos bevonásának másik módja, hogy továbbra is narratív fókuszú, alaposan felépített világokat kínálnak majd exkluzív címekként. A PS5 mellé érkező (de PS4-en is elérhető) Marvel's Spider-Man: Miles Morales azon az úton halad tovább, mint például a Sony idei sikerjátéka, a The Last of US Part II vagy a 2018-as God of War. Ezek tisztességes, mély játékos elemeket tartalmaznak, de amellett egy nagyszabású történet vizuális szempontból is rendkívül látványos elmesélésre is törekednek.

Érdekes, de a bevonódás legkézenfekvőbb módja, a VR technológia a vezérigazgató szerint nem áll a fókuszban, így következő generációs PSVR kifejlesztése sincs jelenleg a terítéken. A Sony kínált egyedül VR sisakot otthoni konzol mellé, és bár a PSVR nem feltétlen kirobbanó siker, de nem is csúfos kudarc. A 2016-ban piacra dobott készülékből idén januárig 5 millió példány talált gazdára. Ezeket, a PS4 mellé kifejlesztett eszközöket egy külön adapterrel lehet majd az érkező PS5 masinákra rákapcsolni.

A technológia jövőjét illetően Jim Ryan inkább hosszabb távon számít sikeres elterjedésre. Mint fogalmazott, jelenleg több mint néhány perc választ el minket a VR jövőjétől – utalt arra, hogy ennek elérkezte nem holnapra várható. Szerinte a VR idővel értelmes komponense lesz az interaktív szórakoztatásnak, de ez nem idén lesz, és nem is jövőre. Előbb-utóbb azonban elérkezik ez a pillanat is, és a Sony elégedett mindazzal a tapasztalattal, amit a PSVR segítségével felhalmozott.

A vezérigazgató röviden kitért a konkurenciára is, szerinte logikus lépés volt a Microsoft részéről a Bethesda, pontosabban az azt birtokló ZeniMax Media felvásárlása. Jim Ryan elsimerte azt is, hogy a járványhelyzet nem könnyítette meg sem a PS5 marketingjét, sem a gyártási folyamatokat. Magyarországon például több helyen foglalót kellett letenni, ha szerettük volna előrendelni a konzolt. Jim Ryan szerint az ünnepi időszakban így is több példány lesz a konzolból kapható, mint amennyi PS4 2013-ban a polcokra került.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.