A SpaceX ma teszteli a Crew Dragont

2020 / 01 / 19 / Felkai Ádám
A SpaceX ma teszteli a Crew Dragont
Ma (január 19.) teszteli a SpaceX a Crew Dragon biztonsági rendszerét. A kilövésen nem vesznek részt űrhajósok, és azt vizsgálják, hogy amennyiben kilövés közben gond adódna, a Crew Dragon képes lenne-e megbízhatóan eltávolítani a legénységet a közelből. A tesztre a floridai Kennedy Űrközpontban kerül sor.

A tesztre magyar idő szerint délután négykor kerül sor, és hat órán át tart. Elképzelhető azonban, hogy hétfőre halasztják.

A Crew Dragon eddigi tesztjei

A SpaceX által fejlesztett Crew Dragon a tervek szerint egyike a legbiztonságosabb űrutazási eszközöknek. A mai napig hétszázszor tesztelték a Crew Dragon SuperDraco motorjait, amelyek elvileg eltávolítják az űrhajót a Falcon 9 rakétától, és biztonságos helyre juttatják ebben a vészhelyzeti szimulációban. 2015 májusában már sor került egy hasonló tesztre, de akkor csak a kilövőállásból, a mostani viszont repülés közbeni vészhelyzetet szimulál.

2019 márciusában pedig a Crew Dragon legénység nélkül, az első amerikai űrhajóként automatikusan dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz, majd tért vissza a Földre.

Mi történik a mai tesztben?

A mostani teszt során a Crew Dragont szállító Falcon 9 rakéta pályája úgy lesz beállítva, mintha a Nemzetközi Űrállomást akarnák elérni, hogy a körülmények a leginkább hasonlítsanak ahhoz, amely erre az eszközre majd élesben vár. A Crew Dragont pedig úgy állították be, hogy a Max Q ponton (ilyenkor a legnagyobb az aerodinamikai terhelés) elváljon a rakétától. Ezután a Falcon 9 a tervek szerint a terhelés miatt szétesik az Atlanti-óceán felett. Hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt számtalan tényező befolyásolhatja, ám a darabokat a SpaceX személyzete rögtön begyűjti.

A gyakorlatban mindez úgy fest, hogy nagyjából kilencven másodperccel a kilövés után a Falcon 9 első fokozatán a Merlin motor leáll, és a Crew Dragon SuperDraco hajtóműve bekapcsol. A rakéta és az űrhajó szétválik. Miután az űrhajó elérte a pályájának a csúcsát, leválik róla a törzs, és kisebb Draco hajtóművekkel a jármű felkészül a visszatérésre, és az ejtőernyők kibomlanak. Majd miután a körülmények megfelelőek, kinyílik a fő ejtőernyő is, az eszköz pedig az Atlanti-óceánban landol. Minderre a kilövés után nagyjából tíz perccel fog sor kerülni.

Itt lehet élőben követni a tesztet:

(Kép: SpaceX, NASA, forrás: SpaceX)


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.