A SpaceX ma teszteli a Crew Dragont
2020 / 01 / 19 / felkai.adam
A SpaceX ma teszteli a Crew Dragont
felkai.adam
Ma (január 19.) teszteli a SpaceX a Crew Dragon biztonsági rendszerét. A kilövésen nem vesznek részt űrhajósok, és azt vizsgálják, hogy amennyiben kilövés közben gond adódna, a Crew Dragon képes lenne-e megbízhatóan eltávolítani a legénységet a közelből. A tesztre a floridai Kennedy Űrközpontban kerül sor.

A tesztre magyar idő szerint délután négykor kerül sor, és hat órán át tart. Elképzelhető azonban, hogy hétfőre halasztják.

A Crew Dragon eddigi tesztjei

A SpaceX által fejlesztett Crew Dragon a tervek szerint egyike a legbiztonságosabb űrutazási eszközöknek. A mai napig hétszázszor tesztelték a Crew Dragon SuperDraco motorjait, amelyek elvileg eltávolítják az űrhajót a Falcon 9 rakétától, és biztonságos helyre juttatják ebben a vészhelyzeti szimulációban. 2015 májusában már sor került egy hasonló tesztre, de akkor csak a kilövőállásból, a mostani viszont repülés közbeni vészhelyzetet szimulál.

2019 márciusában pedig a Crew Dragon legénység nélkül, az első amerikai űrhajóként automatikusan dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz, majd tért vissza a Földre.

Mi történik a mai tesztben?

A mostani teszt során a Crew Dragont szállító Falcon 9 rakéta pályája úgy lesz beállítva, mintha a Nemzetközi Űrállomást akarnák elérni, hogy a körülmények a leginkább hasonlítsanak ahhoz, amely erre az eszközre majd élesben vár. A Crew Dragont pedig úgy állították be, hogy a Max Q ponton (ilyenkor a legnagyobb az aerodinamikai terhelés) elváljon a rakétától. Ezután a Falcon 9 a tervek szerint a terhelés miatt szétesik az Atlanti-óceán felett. Hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt számtalan tényező befolyásolhatja, ám a darabokat a SpaceX személyzete rögtön begyűjti.

A gyakorlatban mindez úgy fest, hogy nagyjából kilencven másodperccel a kilövés után a Falcon 9 első fokozatán a Merlin motor leáll, és a Crew Dragon SuperDraco hajtóműve bekapcsol. A rakéta és az űrhajó szétválik. Miután az űrhajó elérte a pályájának a csúcsát, leválik róla a törzs, és kisebb Draco hajtóművekkel a jármű felkészül a visszatérésre, és az ejtőernyők kibomlanak. Majd miután a körülmények megfelelőek, kinyílik a fő ejtőernyő is, az eszköz pedig az Atlanti-óceánban landol. Minderre a kilövés után nagyjából tíz perccel fog sor kerülni.

Itt lehet élőben követni a tesztet:

(Kép: SpaceX, NASA, forrás: SpaceX)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Új weboldalt készítenél, és saját domain névre is szükséged van?
Próbáld ki az előtelepített WordPresst tartalmazó WP Ready csomagot, ahol csak pár kattintás kell ahhoz, hogy elkezdhesd építeni álmaid weblapját.
Ezek is érdekelhetnek