A SpaceX rakétáival, a világűrön keresztül szállítaná eszközeit az amerikai hadsereg

2022 / 01 / 23 / Palotai Nándor
A SpaceX rakétáival, a világűrön keresztül szállítaná eszközeit az amerikai hadsereg
A 102 millió dolláros szerződés kapcsán a hadsereg hangsúlyozta, hogy a SpaceX rakétáit elsősorban katasztrófák helyszínén vetné be, humanitárius segítségnyújtás céljából.

Az Amerikai Egyesült államok légiereje nemrég egy ötéves szerződést írt alá a SpaceX-szel, melynek értelmében a cég 102 millió dolláros támogatást kap, hogy demonstrálja a világűrön keresztül történő szállítmányozás lehetőségeit – számolt be róla a SpaceNews online híroldal. A szerződést már január.14-én megkötötték, azonban annak tartalma csak a napokban került nyilvánosságra.

A rakétákkal történő teherszállítás lehetőségeit kutató Vanguard programot a légierő kutatólaboratóriuma (AFRL) vezeti, a projekt célja, hogy megvizsgálja a nagy hatótávolságú kereskedelmi rakéták felhasználásának hasznosságát a Pentagon globális logisztikai műveleteinek szemszögéből. Greg Spanjers, a program vezetője a SpaceNews híroldalnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a szerződés segít körvonalazni az amerikai kormányzat és a magánszektor együttműködését, hogy fel lehessen mérni a rakétákkal történő szállítás előnyeit a költség, a kapacitás, és a szállítás sebességének szempontjából. A szerződés értelmében az AFRL hozzá fog férni a SpaceX kereskedelmi rakétaindításainak és leszállásainak az adataihoz is.


A Falcon-9 századik sikeres landolása. Fotó: SpaceX

A SpaceX emellett olyan rakterek tervezését is vállalta, amelyek támogatják a gyors be- és kirakodást, és kompatibilisek az Egyesült Államok „TRANSCOM” intermodális konténereivel. A szerződés része ezen kívül egy jelentős nagyságú szállítmánnyal történő demonstrációs repülés, és az azzal történő landolás is.

„A kereskedelmi beszállítók fix ponttól-ponting szállítást képzelnek el a már meglévő telephelyekre, egy olyan kereskedelmi szolgáltatást, amelyet támogatni és használni fogunk, amint elérhetővé válik” – mondta Spanjers. A program vezetője szerint a parancsnokság

„nagyon érdeklődik az iránt, hogy a rakományt bárhová el tudják juttatni a Földön a humanitárius segítségnyújtás és a katasztrófaelhárítás támogatása érdekében”.

A mivel a legtöbb katasztrófaövezet közelében nincs űrkikötő, a program során újszerű röppályákat is megvizsgálnak, továbbá különféle leszállási módszereket is igyekeznek kifejleszteni, a landolás helyén esetlegesen jelenlévő lakosság figyelembe vételével. Ezen kívül igyekeznének a rakományok szélesebb körét integrálni, beleértve az egészségügyi felszereléseket is.

Spanjers tájékoztatása szerint a programnak jelenleg még nincs meghatározott forgatókönyve, és a légierő sem tervez „menetrendet létrehozni”, helyette nagyobbrészt arra támaszkodnának, hogy a lehető legtöbb adatot összegyűjtsék a program szempontjából releváns kereskedelmi SpaceX-kilövések során. A fentebb tárgyalt bemutatóra azonban minden valószínűség szerint még várni kell egy-két évet, mivel nagy tömegű terhet még nem szállítottak a világűrön keresztül vissza a Földre, ráadásul a feladat fokozottabb terhelésnek tenné ki az űrjármű hővédelmét, hajtóművét, illetve a leszálláshoz használt lábait is.

Az amerikai hadsereg logisztikai parancsnokságának nem ez az első szerződése, ami rakétákkal való szállítmányozásra vonatkozik: a parancsnokság 2020-ban már aláírt egy kutatás-fejlesztési megállapodást a SpaceX-szel és az Exploration Architecture Corporationnel (XArc) az elgondolás tanulmányozására, ezt pedig az elmúlt hónapban egy újabb szerződés követte a Blue Originnel. Ami azt illeti, az űrbéli logisztikai programmal kapcsolatban Spanjers meg is megjegyezte, hogy a Pentagon továbbra is tartja a kapcsolatot más, szintén űreszközöket fejlesztő vállalatokkal is, és nem kizárt, hogy idővel további szereplőket is felvesz majd a programba.

(Borítókép: Air Force Research Laboratory, fotó: SpaceX, Elon Musk/Twitter)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A kutatók rájöttek, hogy az extrém Kerr-fekete lyukak, a fekete lyukak egy egyedülálló osztálya, váratlan jellegzetességeket produkál az eseményhorizont közelében, ami akár egy új fizika bevezetésével is járhat.
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.