Rakétákkal szállítana fegyvereket az amerikai hadseregnek a SpaceX

2020 / 10 / 11 / Bobák Áron
Rakétákkal szállítana fegyvereket az amerikai hadseregnek a SpaceX
Elon Musk 2017-ben állt elő azzal az ötlettel, hogy a BFR (a Csillaghajó hordozórakétája) nem csak mélyűri utazásokra lehet alkalmas, de arra is, hogy az eddiginél sokkal gyorsabb utazást tegyen lehetővé itt, a Földön is. Most úgy tűnik, hogy a terve tényleg megvalósulhat.

A Business Insider számolt be róla, hogy a SpaceX megállapodást írt alá az Amerikai Védelmi Minisztériummal, amelynek értelmében olyan rakétákat fognak gyártani az amerikai hadseregnek, amelyek egyszerre nyolcvan tonna szállítmányt is képesek magukkal vinni, és a világ bármely pontja elérhető velük egy óra alatt. Ez meglehetősen hasonlít Elon Musk eredeti ötletére, aki úgy tervezte, hogy a BFR az emberekkel a fedélzetén Föld körüli pályára állna, majd onnan térne vissza a Földre, így a New York és Sanghaj közötti 11 ezer kilométeres út mindössze 39 percbe telne.

Az amerikai hadsereg szállítmányozási parancsnokságának vezetője, Stephen Lyons tábornok egy online konferencián elmondta, hogy ez hatalmas előrelépés lenne az utánpótlás szállításában, ugyanis a jelenlegi leggyorsabb katonai teherszállítógépnek, a C-17 Globemasternek 15 órába telik megtenni a Florida és Afganisztán közötti utat. Összehasonlításképpen: a Globemaster maximális sebessége 950 km/h, míg a SpaceX azt ígéri, hogy a rakétáik 12 ezer km/h-s sebességgel közlekednének.

Nem ez az egyetlen megállapodás, amit Elon Musk vállalata a napokban kötött az amerikai hadsereggel, ugyanis alig néhány napja jelentették be, hogy a SpaceX olyan műholdakat fog gyártani a Védelmi Minisztérium megbízásából, amelyek alkalmasak lesznek a hiperszonikus rakéták észlelésére.

Frissítés 2020.10.13: Elon Musk Twitteren azt írta, hogy a SpaceX nem kap pénzt a projektért, bár azt nem cáfolta, hogy együttműködnének a hadsereggel. "A Csillaghajót arra terveztük, hogy embereket és rakományt szállítson a Földön (valamint a Holdra és a Marsra is). Jelentős részben polgári közlekedésre használják majd, mint egy repülőjáratot, ami az űrben közlekedik. Néha minden repülőjárat szállít katonai szállítmányt, de 99%-ban polgári felhasználású lesz" - írta a SpaceX vezére.

(Borítókép: Egy Falcon-9 rakéta kilövése 2020 október 6-án, Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.