A Spotify mesterséges intelligenciával imitálja az előadók hangját

2023 / 09 / 27 / Bobák Zsófia
A Spotify mesterséges intelligenciával imitálja az előadók hangját
Az OpenAI legújabb technológiáját is felhasználó alkalmazás az eredeti podcast-előadó hangját teremti újra egy másik nyelven. A Spotify szerint ez a módszer lehet a szinkron személyesebb alternatívája.

A Spotify podcast tartalmait hamarosan szélesebb körben is elérhetik a felhasználók, mivel az alkalmazás olyan technológiát tesztel, amely többféle nyelvre fordítja a műsort, méghozzá szinkronizálás nélkül.

A vállalat a Voice Translation nevű programmal úgy tud az előadó hangján szöveget kreálni, hogy az minden szempontból, még a stílusát tekintve is nagyon hasonló az eredetihez. Ezzel a módszerrel a szinkronizáláshoz képest egyszerűen és gyorsan lehet más nyelvekre fordítani az előadást, így az sokkal szélesebb rétegekhez tud eljutni. Mivel az előadó hangja többé-kevésbé a sajátjának hallatszik, ezért a megoldásnak a szinkronhoz képest megvan az az előnye, hogy a műsort a más nyelven beszélő közönség is az eredetinek érezheti, azaz személyesebb hangulatot kelt a hallgatóságban. Az angolul elhangzó podcastok például spanyolul vagy németül is nagyjából ugyanazt az élményt nyújtják a közönségnek.

A Voice Translation bevezetése már elindult, de egyelőre még a pilot fázisban tart, ezért jelenleg csak néhány műsor esetében lehet kipróbálni a módszert. A programmal angolról spanyolra, franciára és németre fordították a kiválasztott podcast előadók (Dax Shepard, Monica Padman, Lex Fridman, Bill Simmons és Steven Bartlett) hangját és elsőként a spanyol verziókat mutatják be. Az alkalmazás elérhető lesz minden ingyenes és prémium előfizetéssel rendelkező felhasználó számára.

A mesterséges intelligencia használata az emberek hangjának helyettesítésére vagy imitálására a Spotify esetében inkább egyfajta kényelmi funkciót jelent, de más területen akár veszélyeket is rejthet, a hangklónozás technikáját például egyre gyakrabban alkalmazzák rosszindulatú céllal átverések során: csak az Egyesült Államokban, statisztikák szerint 2022-ben 2,4 millióan estek átverések áldozatául és ennek legnagyobb részét az önmagukat másnak kiadó csalók követték el, akik gyakran telefonon keresztül végzik tevékenységüket.

(Fotó: PxHere)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.