A Spotify mesterséges intelligenciával imitálja az előadók hangját

2023 / 09 / 27 / Bobák Zsófia
A Spotify mesterséges intelligenciával imitálja az előadók hangját
Az OpenAI legújabb technológiáját is felhasználó alkalmazás az eredeti podcast-előadó hangját teremti újra egy másik nyelven. A Spotify szerint ez a módszer lehet a szinkron személyesebb alternatívája.

A Spotify podcast tartalmait hamarosan szélesebb körben is elérhetik a felhasználók, mivel az alkalmazás olyan technológiát tesztel, amely többféle nyelvre fordítja a műsort, méghozzá szinkronizálás nélkül.

A vállalat a Voice Translation nevű programmal úgy tud az előadó hangján szöveget kreálni, hogy az minden szempontból, még a stílusát tekintve is nagyon hasonló az eredetihez. Ezzel a módszerrel a szinkronizáláshoz képest egyszerűen és gyorsan lehet más nyelvekre fordítani az előadást, így az sokkal szélesebb rétegekhez tud eljutni. Mivel az előadó hangja többé-kevésbé a sajátjának hallatszik, ezért a megoldásnak a szinkronhoz képest megvan az az előnye, hogy a műsort a más nyelven beszélő közönség is az eredetinek érezheti, azaz személyesebb hangulatot kelt a hallgatóságban. Az angolul elhangzó podcastok például spanyolul vagy németül is nagyjából ugyanazt az élményt nyújtják a közönségnek.

A Voice Translation bevezetése már elindult, de egyelőre még a pilot fázisban tart, ezért jelenleg csak néhány műsor esetében lehet kipróbálni a módszert. A programmal angolról spanyolra, franciára és németre fordították a kiválasztott podcast előadók (Dax Shepard, Monica Padman, Lex Fridman, Bill Simmons és Steven Bartlett) hangját és elsőként a spanyol verziókat mutatják be. Az alkalmazás elérhető lesz minden ingyenes és prémium előfizetéssel rendelkező felhasználó számára.

A mesterséges intelligencia használata az emberek hangjának helyettesítésére vagy imitálására a Spotify esetében inkább egyfajta kényelmi funkciót jelent, de más területen akár veszélyeket is rejthet, a hangklónozás technikáját például egyre gyakrabban alkalmazzák rosszindulatú céllal átverések során: csak az Egyesült Államokban, statisztikák szerint 2022-ben 2,4 millióan estek átverések áldozatául és ennek legnagyobb részét az önmagukat másnak kiadó csalók követték el, akik gyakran telefonon keresztül végzik tevékenységüket.

(Fotó: PxHere)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.