A Stanford pókszerű robotkutyát fejlesztett, ami bármilyen akadályon átjut 2023 / 10 / 10 / Bobák Zsófia

A Stanford mérnökei kifejlesztették azt a robotkutyát, ami különlegesen gyorsan tanul és ügyesen navigál az akadályok között, mindezt egy egyszerű gépi tanulási módszernek köszönhetően. A mesterséges intelligencia rendszer, ami a robot agyát alkotja, a vizuális információkra támaszkodva tanul és az előtte álló akadályhoz alkalmazkodva halad előre, méghozzá gyorsan és hatékonyan. Az egyszerű metódus önálló viselkedéssel ruházza fel a robotot, aminek nincs szüksége bonyolult jutalmazási technikára ahhoz, hogy véghezvigye a feladatokat. A robotkutyáról készült első felvételeken látható, hogy a gép újra és újra próbálkozik az olyan objektumok előtt, amelyeken elsőre nem tud átjutni és pókszerűen gyors mozgással szalad, ugrik és "parkourozik", míg végig nem ér a pályán. A robotkutya csak egyetemi tesztekhez és fejlesztésekhez készült egyelőre, de a jövőben a stanfordi kutatók víziója szerint ezek a mechanikus négylábúak csoportban járhatnak és elsőként jelenhetnek meg segíteni vészhelyzetekben és természeti katasztrófák esetén, ahol a mentősöket, tűzoltókat és rendőröket megelőzve juthatnak a helyszínre újfajta tanulási módszerük révén. (Fotó: Shanghai Qi Zhi Institute/Stanford University)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.