A Starlink megakonstellációja bővül és a mobilos internetszolgáltatása zöld utat kapott

2023 / 12 / 16 / Bobák Zsófia
A Starlink megakonstellációja bővül és a mobilos internetszolgáltatása zöld utat kapott
A Starlink megkapta az engedélyt a műholdas mobilinternetének tesztelésére.

A Starlink műholdas internetének infrastruktúrája egyre bővül: eddig több mint 4900 műholdat állítottak pályára, hogy a világ minden táján elérhetővé tegyék a szolgáltatásukat. A műholdak alacsony Föld körüli pályán, körülbelül 550 kilométeres magasságban keringenek előreláthatólag 5 évig, majd amikor kifogynak az üzemanyagból, letérnek pályájukról és elégnek a légkörben. A Starlink 7-9 misszió, amelynek indítását december 15-ére tervezték, az első olyan küldetés, aminek során direct-to-cell, azaz a mobilos kapcsolódási lehetőséggel rendelkező műholdakat is szállítanak: az összesen 21 szatellitből 6 lesz alkalmas erre a feladatra.

Az újfajta műholdakat 840 másik követi majd az elkövetkező fél év során Kathryn Medley-nek, az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) elmondása szerint, amelyek az első tesztelési időszakban szolgáltatnak majd kapcsolatot a próbában résztvevők számára. Később a mobilos szolgáltatásra alkalmas műholdak számát akár 7500-ra is emelhetik, amennyiben megkapják az FCC engedélyét. Egyelőre a bizottság a 180 napig tartó tesztelésnek adott zöld utat, ami június 14-éig tart majd. Ebben a fázisban a 840 tagú műholdas rendszerre közel 2000 okostelefonnal lehet majd csatlakozni és az eszközök számára semmilyen módosításra vagy kiegészítő használatára nem lesz szükség. Az eNodeB modemet tartalmazó direct-to-cell műholdak Föld körül keringő mobiltornyokként működnek és minden LTE támogatású telefonnal elérhetőek lesznek.

A SpaceX a Starlink mobilos internetszolgáltatását tavaly jelentette be legfőbb együttműködő partnerével, a T-Mobile vállalattal együtt és a tesztszolgáltatást is a T-Mobile közepes frekvenciatartományú PCS (Personal Communications Service) spektrumában végzik majd. A bejelentés idején Mike Sievert, a T-Mobile US vezérigazgatója és Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezetője is a mobilszolgáltatás jelentőségét hangsúlyozta az internetkapcsolat kiterjesztése terén - Sievert szerint a műholdas csatlakozás opciója elősegíti a cég "Coverage Beyond" szlogennel hirdetett céljainak elérését, aminek értelmében mindenkihez el szeretnék juttatni a mindig hozzáférhető mobilos kommunikációs lehetőségét, míg Musk szerint ezzel a megoldással véget érhet a lefedettség nélküli területek kora. A szolgáltatást 2024 második felében vezetik majd be a tesztfázis után, de első körben még nem lehet minden funkciót használni vele, csak a szöveges alapú üzenetek küldésére és fogadására lesz alkalmas. A hang alapú, valamint az IoT (internet of things, a dolgok internete) kapcsolat 2025 folyamán jelenik majd meg.

A szolgáltatás azonban csak akkor indulhat el, ha a tesztidőszak alatt sikerül a potenciális interferencia problémákat kezelni vagy elkerülni a Starlinkkel, amitől bizonyos amerikai telekommunikációs szolgáltatók, például az AT&T és a Globalstar tartanak. Az FCC kikötése szerint más szolgáltatások zavarása esetén a Starlink teszteket szüneteltetni kell a probléma elhárításáig. Az FCC tavaly augusztusban vont vissza egy 885,5 millió dolláros támogatást a SpaceX-től, amit a Starlink vidéki kiterjesztésére szántak volna, és ezen a héten megerősítették ezt a döntésüket, így a műholdas internettel az ennek a projektnek a keretében tervezett elérést, ami 643 000 otthont érintett volna, nem tudják megvalósítani. A bizottság a döntését azzal indokolta, hogy a SpaceX nem tudja egészen biztosan garantálni az alacsony késleltetésű és nagysebességű internetkapcsolatot, amit a felhasználóknak ígér.

(Fotó: SOPA Images/Getty Images)

2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója Senkinek nem kell többet aggódnia a lefedettség miatt a SpaceX ígérete szerint, mindenfajta speciális kiegészítő, hardver vagy alkalmazás használata nélkül lehet majd csatlakozni az okostelefonokkal a műholdas rendszerhez.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.