A Starship egy nap a Marsra szállít majd utasokat, egy animáción már láthatjuk is, hogyan

2023 / 04 / 11 / Bobák Zsófia
A Starship egy nap a Marsra szállít majd utasokat, egy animáción már láthatjuk is, hogyan
A SpaceX Starship űrhajója a Földről indulva egy alacsony Föld körüli pályán várakozó űrhajóból tankol, majd folytatja útját egyenesen a Marsra, ahol az asztronauták már egy marsi városba léphetnek.

Elon Musk tervei szerint a Starshipet, amelynek orbitális tesztjére hamarosan sor kerül, előbb-utóbb Marsra induló űrhajósok/telepesek szállítására lehet majd használni, bár a tervek általában ambiciózusabb határidőkkel készülnek, mint amikorra aztán a valóságban sikerül megvalósítani őket. Az emberes marsraszállás előtt sok fontos állomás következik még: a huszonegyedik század első holdraszállása, a Gateway és egyéb űrbeli állomások kiépítése és a marsi telepek kialakítása, amelyeket valószínűleg robotok fognak létrehozni az emberek érkezése előtt. A holdprogramok megvalósítása, az űrállomások tervezése és a Starship fejlesztése azonban folyamatosan zajlik és a Marsra való utazás terve, bármilyen távolinak tűnik is, továbbra sem került le az asztalról, a SpaceX pedig egy animációt is készített annak bemutatására, hogyan jutnak majd el az űrhajósok a bolygóra a Starship, pontosabban Starshipek segítségével.

A SpaceX leírása szerint az űrhajót alacsony Föld körüli pályán egy másik űrhajó várja majd, amely tankerként szolgál, így kevesebb üzemanyaggal lehet elindulni a Földről, a Marsra érkezve pedig 7,5 km/s-os sebességgel lép be a bolygó légkörébe, de az űrhajó hőpajzsát úgy alakították ki, hogy ezt a megpróbáltatást akár több alkalommal is el tudja viselni. A tartósabb emberi jelenlét megalapozása után a Starshipek rendszeresen szállíthatnak majd utasokat a Marsra: ahogy az a videóban is látható, több leszállóhely is fogadja majd az érkezőket.

(Fotó: SpaceX)


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.