Már a jövő héten sor kerülhet a Starship első orbitális tesztjére

2023 / 04 / 05 / Bobák Áron
Már a jövő héten sor kerülhet a Starship első orbitális tesztjére
A világ legnagyobb rakétája első ízben érheti el a világűrt, ezzel pedig nagy lépést tehet a Mars-utazás megvalósulása felé is.

Ha az Ars Technica értesülései helyesek, erre akár már április 10-én sor kerülhet, noha azt fontos hozzátenni, hogy egyelőre sem a SpaceX sem Elon Musk nem jelentett be hivatalos dátumot, a cikkében pedig az Ars Technica is meg nem nevezett forrásokra hivatkozik. Annyi biztos, hogy a SpaceX Boca Chica-i bázisán készülnek valamire, hiszen a Super Heavy hordozórakéta már múlt szombat óta az indítóálláson várakozik, hamarosan pedig minden bizonnyal magát a Starshipet is a helyére emelik.

A közeli tesztet valószínűsíti, hogy a SpaceX technikusai az elmúlt hetekben az indítóállást is előkészítették, egész pontosan extra védőburkolattal látták el, hogy kibírja a hordozórakéta hajtóműve által keltett forróságot. A minden idők legerősebb rakétájának számító Super Heavyvel februárban már egy statikus tesztet is elvégeztek, aminek során a 33-ból 31 Raptor-hajtómű üzemelt egyszerre, ezután pedig a SpaceX mérnökei úgy nyilatkoztak, hogy a hordozórakéta készen áll az orbitális tesztre. Az Ars Technica szerint az április 10-i dátumot valószínűsíti az is, hogy a NASA erre valamint az azt követő napra előjegyezte a magaslégköri WB-57 repülőgépet, amivel megfigyelhetik a Starship indítását.

Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a Super Heavyt a SpaceX már az első indítás során megpróbálja épségben visszahozni egy a Mexikói-öbölben található úszó leszállóegységre, az Ars Technika most arról ír, hogy erre nem fog sor kerülni, így a gyorsítórakéta a teszt végeztével egyszerűen az öböl vizében végzi. Hasonló sors vár a Starshipre is, ami a Föld körüli pálya elérése után a tervek szerint a Csendes-óceánba fog zuhanni, Hawaii partjaitól néhány száz kilométerre.

A biztató jelek ellenére a SpaceX terveit még könnyedén keresztülhúzhatják, hiszen a vállalatnak az indításhoz még mindig szüksége van egy hiányzó engedélyre az amerikai légügyi hatóságtól (FAA), ám a hírek szerint jó esély van rá, hogy ezt már április első heteiben megkapják.

(Borítókép: SpaceX/Flickr)

Elkészült a Starship, a világ legmagasabb rakétája Elon Musk a Twitteren osztott meg képeket a SpaceX új űrhajójáról, ami az állvánnyal együtt magasabb, mint a gízai nagy piramis.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.