A Stratolaunch Roc, a világ legnagyobb repülőgépe, mérföldkőnek számító teszten van túl

2023 / 05 / 16 / Bobák Zsófia
A Stratolaunch Roc, a világ legnagyobb repülőgépe, mérföldkőnek számító teszten van túl
A Stratolaunch Roc gépe először szállított rakományt.

A Stratolaunch Roc teherszállító repülőgép 117 méteres szélességével, hat darab Boeing 747-es hajtóművével és 226 796 kg-os szállítási kapacitásával kiérdemelte nevét, amelyet az ősi arab és perzsa mitológia óriás madarának nyomán kapott: Roc (Rukh) a legenda szerint akkora volt, hogy egész elefántokat tudott felemelni és elfogyasztani, a tengerészeket viszont az Ezeregyéjszaka meséi egyik története szerint biztonságba kísérte.

A Roc repülőgép egy teljesen más típusú szállítmányt emelt nemrégen a magasba: május 13-án először repült a Talon 0-ás tesztjárművel, amelyet a Csendes-óceán felett engedett el.

A TA-0-t a space.com leírása szerint az utódaival ellentétben még nem szerelték fel hajtóművel, ezért a jármű csak siklani tudott a levegőben, amíg a vízbe nem csapódott, de néhány manővert elvégzett útja közben és a telemetriai adatközvetítést is tesztelték a segítségével. A Stratolaunch bejelentése szerint a Roc tizenegyedik repülése és a Talon-0-val végzett próba sikeres volt, így a nyár végén már a Talon-1 modellel zajlanak tovább a kísérletek. A TA-1 tesztje során a hiperszonikus sebességet igyekeznek elérni a prototípussal, mivel a Roc feladata a jövőben a hiperszonikus járművek fuvarozása lesz majd.

(Fotó: Stratolaunch/Christian Turner)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.