A Suzuki legszokatlanabb járműve a motorkerékpárt ötvözi egy robottal

2023 / 10 / 17 / Bobák Zsófia
A Suzuki legszokatlanabb járműve a motorkerékpárt ötvözi egy robottal
A Suzuki legújabb koncepciójárművét nehéz lenne kategorizálni: leginkább egy lépcsőt mászó motorkerékpár-robotra hasonlít.

A Suzuki a Japán Mobilitási Kiállításon mutatta be azt a különös koncepciót, amit a járművek ismert kategóriáinak egyikébe sem igen fér bele: a nyereg és a kormány markolata miatt motorkerékpárhoz hasonló kialakítású, de a szerkezetének alsó fele robotszerű, sőt, akár egy nagyobb fajta robotkutyának is beillene négylábú struktúrája révén. Az MOQBA kerekeken gurul, de lábaival könnyedén mászik fel a lépcsőkön vagy lép át bármilyen akadályon, így a szokásosnál nagyobb szabadságot ad az útirány megválasztásának tekintetében. Az utasai három üzemmód közül választhatnak utazás közben: ülő, álló és fekvő mód között, annak megfelelően, hogy milyen célból használják a járművet. Előbbi a kényelmes haladást teszi lehetővé, a második azoknak lehet ideális opció, akik az álló helyzetű közlekedést preferálják, míg az utolsó vészhelyzetek esetén alkalmazható, ha az elsősegélynyújtás miatt szükséges a szállítás.

Az MOQBA koncepciója egy újfajta mobilitási forma létrejöttéhez vezethet a Suzuki szerint, ami társadalmi haszonnal is bír, mivel bővíti a mobilitási lehetőségek körét és olyan helyekre is el tudja juttatni az embereket, amelyek eddig nagyobb járművekkel, például autóval nem voltak hozzáférhetőek. Azt még nem lehet tudni, hogy az MOQBA valaha is tömeggyártásra kerül-e, mindenesetre érdekes színfoltja lehetne a városi forgalomnak, egy kicsit ahhoz, hasonló, mint az Xpeng robotlova, amelyet kifejezetten gyerekek szállítására szánnak.

(Fotó: Suzuki)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.