A szegedi Zöld tégla csökkenti a kályhák károsanyag-kibocsátását, és növeli a fűtés hatásfokát is

2023 / 11 / 22 / Bodnár Barna
A szegedi Zöld tégla csökkenti a kályhák károsanyag-kibocsátását, és növeli a fűtés hatásfokát is
A környezetvédelmet támogató kerámiabetét, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztettek ki, átalakítja a kályhákban és kazánokban keletkező füst káros anyagait, például a szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe. A Zöld tégla emellett növeli a kályhák hatásfokát is, így egy fűtési szezonban akár 100 kg, tűzifát is meg lehet spórolni a használatával.

A Zöld téglának nevezett kerámiabetét könnyen, szakember segítsége nélkül is elhelyezhető a kazánokban, kandallókban, és más fa- és vegyestüzelésű ipari és házi berendezésekben. Ez egy olyan tégla, amely a megfelelő helyre elhelyezve képes a tüzelőanyagok égetéséből származó szennyező anyagokat (pl. szén-monoxid, nitrogén-oxidok, korom, por) ártalmatlanítani, azok mennyiségét csökkenteni, és ezzel a folyamattal a berendezés hatásfokát is megnövelni, áll a termék honlapján.

A katalizátorként működő találmány kifejlesztését főként az indokolta, hogy a használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések (pl. kályhák, kandallók, kazánok stb.) közelítőleges száma 70 millió Európában. Ezek nagyrésze környezetvédelmi szempontból elavult, a kibocsátott károsanyag mennyiségének 50 százalékáért felelős ez a szektor. Évente 400 ezer ember haláláért felelős az égetés okozta légszennyezés, továbbá 14 ezer ember hal meg a házi kályhákból, kandallókból származó szén-monoxid mérgezésében. Az Európai Unió ezért nemrégiben jelentősen szigorította a háztartási szilárdtüzelésű berendezések használatát.

Magyarországon a kéményeken távozó füst felelős az országos szállópor kibocsátás több mint kétharmadáért, míg Európai viszonylatban hazánkban az egyik legnagyobb a légszennyezettség.

Ezek a tényezők motiválták Dr. Sápi Andrást is, aki két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. A vegyész a Telexnek elmondta, hogy az elkészült katalizátort a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A szegedi zöldtégla hasonló elven működik, mint a belső égésű motorral hajtott gépjárművek katalizátorai, vagyis az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká. Ráadásul a tégla nem tartalmaz drága és külföldi összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül. Azt, hogy a Zöld tégla és annak bevonata pontosan miből áll, a kutató nem árulta el, mert az jelenleg találmányi titok.

Az eddigi mérések alapján elmondható, hogy a szén-monoxid mennyisége a kályhákban és kandallókban a felére csökken a katalizátor működésének hatására, így használatával jelentősen csökken a gázmérgezés kockázata is. A kutató hozzátette, hogy a katalizátor mérete tetszés szerint alakítható, így bármilyen fűtőberendezéshez lehet majd megfelelő Zöld téglát készíteni, és mivel a kerámiabetét bármilyen formában gyártható, a már meglévő kályhákba is egyszerűen, szakember segítsége nélkül is beilleszthető lesz.

A várhatóan körülbelül tízezer forintba kerülő Zöld tégla jelenleg használati mintaoltalom benyújtása alatt áll, azonban már akár a 2024-es fűtési szezonra kereskedelmi forgalomba kerülhet.

(Borítókép: zoldtegla.hu)

Évente több százezer ember hal meg a légszennyezés miatt Európában Európában évente mintegy 300 ezer idő előtti halálozást okoz a légszennyezettség, az EU új irányelve azonban felére csökkentheti a levegőben szálló finompor okozta halálesetek számát 2030-ig, segítségével pedig 2050-re ez EU elérheti a nulla szennyezés célkitűzését.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.