A szegedi Zöld tégla csökkenti a kályhák károsanyag-kibocsátását, és növeli a fűtés hatásfokát is

2023 / 11 / 22 / Bodnár Barna
A szegedi Zöld tégla csökkenti a kályhák károsanyag-kibocsátását, és növeli a fűtés hatásfokát is
A környezetvédelmet támogató kerámiabetét, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztettek ki, átalakítja a kályhákban és kazánokban keletkező füst káros anyagait, például a szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe. A Zöld tégla emellett növeli a kályhák hatásfokát is, így egy fűtési szezonban akár 100 kg, tűzifát is meg lehet spórolni a használatával.

A Zöld téglának nevezett kerámiabetét könnyen, szakember segítsége nélkül is elhelyezhető a kazánokban, kandallókban, és más fa- és vegyestüzelésű ipari és házi berendezésekben. Ez egy olyan tégla, amely a megfelelő helyre elhelyezve képes a tüzelőanyagok égetéséből származó szennyező anyagokat (pl. szén-monoxid, nitrogén-oxidok, korom, por) ártalmatlanítani, azok mennyiségét csökkenteni, és ezzel a folyamattal a berendezés hatásfokát is megnövelni, áll a termék honlapján.

A katalizátorként működő találmány kifejlesztését főként az indokolta, hogy a használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések (pl. kályhák, kandallók, kazánok stb.) közelítőleges száma 70 millió Európában. Ezek nagyrésze környezetvédelmi szempontból elavult, a kibocsátott károsanyag mennyiségének 50 százalékáért felelős ez a szektor. Évente 400 ezer ember haláláért felelős az égetés okozta légszennyezés, továbbá 14 ezer ember hal meg a házi kályhákból, kandallókból származó szén-monoxid mérgezésében. Az Európai Unió ezért nemrégiben jelentősen szigorította a háztartási szilárdtüzelésű berendezések használatát.

Magyarországon a kéményeken távozó füst felelős az országos szállópor kibocsátás több mint kétharmadáért, míg Európai viszonylatban hazánkban az egyik legnagyobb a légszennyezettség.

Ezek a tényezők motiválták Dr. Sápi Andrást is, aki két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. A vegyész a Telexnek elmondta, hogy az elkészült katalizátort a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A szegedi zöldtégla hasonló elven működik, mint a belső égésű motorral hajtott gépjárművek katalizátorai, vagyis az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká. Ráadásul a tégla nem tartalmaz drága és külföldi összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül. Azt, hogy a Zöld tégla és annak bevonata pontosan miből áll, a kutató nem árulta el, mert az jelenleg találmányi titok.

Az eddigi mérések alapján elmondható, hogy a szén-monoxid mennyisége a kályhákban és kandallókban a felére csökken a katalizátor működésének hatására, így használatával jelentősen csökken a gázmérgezés kockázata is. A kutató hozzátette, hogy a katalizátor mérete tetszés szerint alakítható, így bármilyen fűtőberendezéshez lehet majd megfelelő Zöld téglát készíteni, és mivel a kerámiabetét bármilyen formában gyártható, a már meglévő kályhákba is egyszerűen, szakember segítsége nélkül is beilleszthető lesz.

A várhatóan körülbelül tízezer forintba kerülő Zöld tégla jelenleg használati mintaoltalom benyújtása alatt áll, azonban már akár a 2024-es fűtési szezonra kereskedelmi forgalomba kerülhet.

(Borítókép: zoldtegla.hu)

Évente több százezer ember hal meg a légszennyezés miatt Európában Európában évente mintegy 300 ezer idő előtti halálozást okoz a légszennyezettség, az EU új irányelve azonban felére csökkentheti a levegőben szálló finompor okozta halálesetek számát 2030-ig, segítségével pedig 2050-re ez EU elérheti a nulla szennyezés célkitűzését.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.