A szívbetegek szolgálatába állítja az MI-t a Semmelweis Egyetem találmánya

2020 / 01 / 24 / Perei Dóra
A szívbetegek szolgálatába állítja az MI-t a Semmelweis Egyetem találmánya
Az orvosok az úgynevezett rizikóbecslő rendszer kifejlesztéséhez az elmúlt húsz év alatt speciális CRT (szívműködést újraszinkronizáló) terápián átesett szívelégtelen beteg adatait használták Dr. Merkely Béla rektor vezetésével. Innovációjukat külföldön is elismerték, ugyanis arról még a világ első számú kardiológiai szaklapja, az Európai Szívgyógyászati Társaság tudományos kiadványában is beszámoltak.

Mit tud a SEMMELWEIS-CRT?

A szívelégtelenség kialakulása mögött a szív csökkent pumpafunkciója áll, amely legrosszabb esetben halált okozhat tekintve, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek körülbelül harmadánál szívkamrán belüli, ingerületvezetési zavar jelentkezik, ami tovább rontja a szív pumpafunkcióját. Erre jelenthet megoldást egy speciális, három szívüreget ingerlő pacemaker beültetése, a cardiális reszinkronizációs terápia (CRT). A terápia enyhíti a szívelégtelenség tüneteit, számottevően javítja a betegek életminőségét, illetve túlélési esélyét.

A betegség természete miatt kiemelt jelentőséggel bír a magas halálozási kockázattal rendelkező betegek azonosítása, vagyis a személyre szabott rizikóbecslés, melynek segítségével kiválaszthatók azok a betegek, akik a beavatkozás után szorosabb utánkövetést igényelnek – magyarázza Dr. Tokodi Márton, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, a tanulmány egyik első szerzője.

Hozzátette: az említett betegek különös figyelmet igényelnek az utánkövetés során, mivel esetükben még komplexebb gyógyszeres és eszközös kezelés, vagy szívtranszplantáció sem kizárt. Utóbbinál kiemelte, hogy hasonló esetben a várható élettartam további növekedését remélhetjük a magyar kutatók által kifejlesztett rendszertől.

Komoly fejlesztői munka a háttérben

A SEMMELWEIS-CRT Score rizikóbecslő eszköz az utóbbi húsz év során, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati klinikán elvégzett CRT beültetések adatain alapul – mondja Dr. Merkely Béla. A több mint ezerhatszáz CRT beültetésen áteső beteget számláló adatbázis szolgált alapjául a gépi tanulás segítségével létrehozott rendszernek, mellyel pontosan előrejelezhető az utánkövetési időszakban bekövetkező évenkénti halálozás kockázata. Mivel hasonló nagy mennyiségű beteginformációt tartalmazó adatbázis kialakítása csak innovatív egyetemi klinikákon lehetséges, így a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (Európa egyik legnagyobb centruma), bizonyult ideális választásnak, ahol a szívelégtelenség kezelésének valamennyi gyógyszeres és eszközös lehetősége elérhető.

A fejlesztés során használt algoritmus a betegek CRT beültetés előtti, illetve halálozási adatait tartalmazó, úgynevezett tanító adatbázis alapján „megtanulta” a releváns, sokszor rejtett összefüggéseket. Használata során pedig erre a tapasztalati tudásra támaszkodva nyújt rizikóbecslést az új betegek esetében – meséli Dr. Tokodi Márton.

Az MI-re épülő rendszer hatékonyan feltérképezi a számos paraméter közötti bonyolult kapcsolati hálót, vagyis a SEMMELWEIS-CRT magasan túlszárnyalja a korábbi, hagyományos statisztikai módszerekre épülő pontrendszereket és a világon jelenleg elérhető legjobb becslést adja a páciens túlélési esélyeiről.

A projekt során több mint száz paraméter rögzítettek az adatbázisban, melyekből aztán kiválasztották a harminchárom legrelevánsabbat. Ezek megadásával az online is elérhető rendszeren keresztül a kezelőorvos felállíthatja a beteg személyes kockázati profilját. A rizikóbecsléshez felhasznált paramétereket (életkor, nem, testsúly, laboreredmények, társbetegségek vagy aktuális gyógyszeres kezelések) pedig a betegellátás részeként rutinszerűen rögzítik.

Magyarán szükségtelen további drága vagy körülményes vizsgálatokat elvégezni, így ilyen szempontból a SEMMELWEIS-CRT használata nem ró plusz terhet az orvosra vagy a kórházra – hangsúlyozta Dr. Tokodi Márton.

Hozzátette: a jelenlegi rendszer a www.semmelweiscrtscore.com honlapon keresztül nyilvánosan elérhető, amit minden orvos és kutató, elsősorban tudományos célokra szabadon használhat. A jövőben szeretnék teljesen automatizálni a rizikóbecslés folyamatát úgy, hogy a kockázati szintek meghatározása beépüljön az elektronikus betegnyilvántartó rendszerekbe. Ezen kívül a rendszer alapjául szolgáló adatbázist is bővítenék új hazai és nemzetközi centrumok bevonásával, mivel a tanításhoz felhasznált adatok mennyiségének növelése javíthat a rendszer által adott becslések pontosságán. Dr. Merkely Béla kiemelte, hogy a European Heart Journal most először publikált egy teljes egészében Magyarországon végzett kutatásból és innovációból, kizárólag magyar szerzők közreműködésével készült tanulmányt. Míg a projekt a Semmelweis Egyetem és egy, az MI technológiai és elméleti hátterét biztosító amerikai, részben magyar tulajdonú cég, az Argus Cognitive együttműködésének eredménye.

(Forrás, Fotó: Semmelweis Egyetem)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.