A szójaolaj komoly, negatív neurológiai változásokat okoz

2020 / 01 / 30 / Justin Viktor
A szójaolaj komoly, negatív neurológiai változásokat okoz
A szójaolaj az Egyesült Államokban a legszélesebb körben termesztett és felhasznált növényi olaja.  Az amerikai étrendben mindenütt jelen van, így a  hipotalamusz gén-expressziójára gyakorolt, egérkísérletekben frissen ​​megfigyelt hatása fontos közegészségügyi következményekkel járhat.

A szójabab  Kelet-Ázsiában őshonos hüvelyesnek tekinthető,  a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható növényi olaj pedig elsősorban szójaolaj. Annak ellenére, hogy számos előnye van, vannak bizonyos hátrányai is. A kaliforniai Riverside Egyetem új, egérkísérleteken alapuló tanulmánya

számos egészségügyi problémával összekapcsolta a szójabab-olajat, beleértve az elhízást, a cukorbetegséget, valamint az olyan idegrendszeri állapotokat, mint például az autizmus, az Alzheimer- kór, a szorongás és a depresszió.

2015-ben ugyanez a tudóscsoport azt találta, hogy a szójabab-olaj egerekben elhízást, cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát és zsíros-májat idéz elő. Később, 2017-ben felfedezték, hogy ha a szójabab-olaj módosított és alacsony linolsavtartalmú, kevésbé okoz elhízást és inzulinrezisztenciát.

Az új, egereken végzett vizsgálat igyekezett meghatározni az agyra gyakorolt pontos ​​hatást. A vizsgálat eredményeképp nem találtak szignifikáns különbséget a módosított és módosítatlan szójaolaj agyra gyakorolt ​​hatása között, ellenben mindkét szójabab-olaj fogyasztása komoly következményekkel járt az agyműködésre nézve.

 

 

A tudósok megállapították, hogy a szójabab-olajjal táplált egerekben a különböző gének nem működnek hatékonyan. Az egyik ilyen gén felelős az oxitocin jelenlétéért, melyet a köznyelvben „szerelem” hormonnak is hívnak. Szójabab olajjal táplált egerekben a hipotalamuszban csökkent az oxitocin szintje. Mindösszesen majdnem 100 gént befolyásolt a szójaolaj fogyasztása. A tudósok szerint a tanulmány megállapításai nem csak az energiacserét, hanem a megfelelő agyműködést és olyan betegségeket is érinthetnek, mint például az autizmus vagy a Parkinson-kór.

Frances Sladek, az UCR toxikológus és a sejtbiológia professzora elmondta :

„Azért ne dobjuk ki a tofut, a szójatejet, a szójababot, vagy a szójaszószt. Sok szójatermék csak kis mennyiségű olajat és nagy mennyiségű egészséges vegyületet tartalmaz, például esszenciális zsírsavakat és fehérjéket.” 

Ezt a vizsgálatot hím egereken végezték. Mivel az oxitocin annyira nélkülözhetetlen az anyák egészségéhez és elősegíti az anya és a gyermek kötődését, így a tudósok szerint további vizsgálatokat kell végezni nőstény egerek felhasználásával.

A tudósok egyelőre nem különítették el, hogy az olajban szereplő mely vegyianyagok felelősek a hipotalamuszban észlelt változásokért, de alapvetően két jelölt lehet felelős. A linolsav nem lehet, mivel a módosított olaj is okozott genetikai zavarokat, nem is a sztigmaszterin, egy koleszterin-szerű vegyület, amely természetes módon megtalálható a szójaolajban. 

Poonamjot Deol, a Sladek laboratóriumának asszisztens projekttudósa és a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A csoport jövőbeni kutatásának fontos területe a negatív hatásokért felelős vegyületek azonosítása. Ez hozzájárulhat egészségesebb étrendi olajok készítéséhez a jövőben.” A tanulmány, az Endocrinology folyóiratban jelent meg.

(Forrás: TechExplorist Képek: Unsplash, Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.