A szójaolaj komoly, negatív neurológiai változásokat okoz

2020 / 01 / 30 / Justin Viktor
A szójaolaj komoly, negatív neurológiai változásokat okoz
A szójaolaj az Egyesült Államokban a legszélesebb körben termesztett és felhasznált növényi olaja.  Az amerikai étrendben mindenütt jelen van, így a  hipotalamusz gén-expressziójára gyakorolt, egérkísérletekben frissen ​​megfigyelt hatása fontos közegészségügyi következményekkel járhat.

A szójabab  Kelet-Ázsiában őshonos hüvelyesnek tekinthető,  a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható növényi olaj pedig elsősorban szójaolaj. Annak ellenére, hogy számos előnye van, vannak bizonyos hátrányai is. A kaliforniai Riverside Egyetem új, egérkísérleteken alapuló tanulmánya

számos egészségügyi problémával összekapcsolta a szójabab-olajat, beleértve az elhízást, a cukorbetegséget, valamint az olyan idegrendszeri állapotokat, mint például az autizmus, az Alzheimer- kór, a szorongás és a depresszió.

2015-ben ugyanez a tudóscsoport azt találta, hogy a szójabab-olaj egerekben elhízást, cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát és zsíros-májat idéz elő. Később, 2017-ben felfedezték, hogy ha a szójabab-olaj módosított és alacsony linolsavtartalmú, kevésbé okoz elhízást és inzulinrezisztenciát.

Az új, egereken végzett vizsgálat igyekezett meghatározni az agyra gyakorolt pontos ​​hatást. A vizsgálat eredményeképp nem találtak szignifikáns különbséget a módosított és módosítatlan szójaolaj agyra gyakorolt ​​hatása között, ellenben mindkét szójabab-olaj fogyasztása komoly következményekkel járt az agyműködésre nézve.

 

 

A tudósok megállapították, hogy a szójabab-olajjal táplált egerekben a különböző gének nem működnek hatékonyan. Az egyik ilyen gén felelős az oxitocin jelenlétéért, melyet a köznyelvben „szerelem” hormonnak is hívnak. Szójabab olajjal táplált egerekben a hipotalamuszban csökkent az oxitocin szintje. Mindösszesen majdnem 100 gént befolyásolt a szójaolaj fogyasztása. A tudósok szerint a tanulmány megállapításai nem csak az energiacserét, hanem a megfelelő agyműködést és olyan betegségeket is érinthetnek, mint például az autizmus vagy a Parkinson-kór.

Frances Sladek, az UCR toxikológus és a sejtbiológia professzora elmondta :

„Azért ne dobjuk ki a tofut, a szójatejet, a szójababot, vagy a szójaszószt. Sok szójatermék csak kis mennyiségű olajat és nagy mennyiségű egészséges vegyületet tartalmaz, például esszenciális zsírsavakat és fehérjéket.” 

Ezt a vizsgálatot hím egereken végezték. Mivel az oxitocin annyira nélkülözhetetlen az anyák egészségéhez és elősegíti az anya és a gyermek kötődését, így a tudósok szerint további vizsgálatokat kell végezni nőstény egerek felhasználásával.

A tudósok egyelőre nem különítették el, hogy az olajban szereplő mely vegyianyagok felelősek a hipotalamuszban észlelt változásokért, de alapvetően két jelölt lehet felelős. A linolsav nem lehet, mivel a módosított olaj is okozott genetikai zavarokat, nem is a sztigmaszterin, egy koleszterin-szerű vegyület, amely természetes módon megtalálható a szójaolajban. 

Poonamjot Deol, a Sladek laboratóriumának asszisztens projekttudósa és a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A csoport jövőbeni kutatásának fontos területe a negatív hatásokért felelős vegyületek azonosítása. Ez hozzájárulhat egészségesebb étrendi olajok készítéséhez a jövőben.” A tanulmány, az Endocrinology folyóiratban jelent meg.

(Forrás: TechExplorist Képek: Unsplash, Wikimedia)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.