A sztereó megjelenése óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban a Sonos szerint

2023 / 03 / 08 / Pőcze Balázs
A sztereó megjelenése óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban a Sonos szerint
Két új hangszórót mutatott be a vezeték nélküli prémium hangsugárzóiról ismert Sonos: az Era 300-at a térbeli hangzáshoz tervezték, míg az Era 100 az eddigi belépő modelljük felfrissített változata.

"A zenehallgatás sosem volt annyira fontos és elterjedt, mint az elmúlt időszakban. Az, hogy elkülönítünk időt a zenére, hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben" - mondta el Ed Krouse, a Sonos termékalkotási igazgatója a Rakétának tartott bemutató elején. A szakember a csapatával két és fél éven át dolgozott a most bemutatott Era 100-on és 300-on. Elmondása szerint azért kezdtek bele a termékfejlesztésbe, mert a technológiai fejlődés olyan hangzást tesz lehetővé, amelyet korábban lehetetlen lett volna így megvalósítani. A térbeli hangzás, mint a Dolby Atmos, vagy az Apple Spatial Audio technológiája ugyanis nehezen lett volna elképzelhető egyetlen hangszóró segítségével. Korábban a Sonosnál csak az újabb soundbarok voltak arra képesek, hogy ne csak a közönséget körben körülvéve, hanem bárhol a térben, akár magasan is el tudjanak helyezni hangforrásokat.

Márpedig Krouse szerint a sztereó óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban és a filmek hangtechnikájában.

Kiemelte, hogy az idei Grammy-díjazottak között hatalmas többsége van az Atmos-ban kevert daloknak és lemezeknek, világszerte már többszáz stúdióban tudnak így dolgozni. Amikor megkérdeztük, hogy valóban ekkora-e a változás, nem csak a marketingesek végezték-e jól a dolgukat, akkor Ed Krouse bevallotta, hogy eleinte ő is szkeptikus volt. Elmesélte, hogy vannak olyan bakelitek a gyűjteményében, amelyek a sztereó hajnalán készültek, és érződik, hogy önkényes, indokolatlan játék bennük a kétirányú hangzás. Manny Marroquin hangmérnök viszont meggyőzte őt: a korábban Whitney Houstonnal, 2Pac-kel, Pinkkel, Kanye Westtel és Rihannával is dolgozó szakember szerint a hagyományos sztereó keverésnél olyan, mintha egy dobozkába helyeznénk el plüssmacikat, de ahhoz, hogy egyre több férjen a dobozba, összébb kell nyomni a már bent lévőket. Ezzel szemben a térbeli hangzásnál sokkal több helyen lehetnek a hangszereink, hangforrásaink, mindegyik megkaphatja a neki járó teret. Ehhez a kétszázezer forintos Era 300-nak hat meghajtóra van szüksége, amelyek nem csak balra, jobbra és előre, hanem felfelé is irányítják a hangot. Így egy soundbarral, egy mélyládával és két Era 300-zal 7.1.4-es Dolby Atmos hangzást kaphatunk a nappalinkban - ha van rá közel egymillió forintunk.

A száztizenötezer forintos Era 100-at ezzel szemben könnyebb úgy elképzelni, mint az eddigi legnépszerűbb Sonos hangszóró, a One felfrissített változatát. Krouse szerint lényegesen komolyabb basszust tud a szinte változatlan méretű hangfal, illetve, mivel bele tudtak szuszakolni még egy magas hang sugárzót, önmagában is képes sztereó hangzást biztosítani. Igaz, kérdésünkre a mérnök bevallotta, hogy két, különálló egységgel azért nem tudja felvenni a versenyt.

Mindkét hangszóróra igaz, hogy WiFi 6-kompatibilisek, USB-C bemenettel rendelkeznek, amelyhez Ethernet- vagy jack-átalakítót csatlakoztathatunk, valamint egy gombbal teljesen áramtalaníthatjuk a mikrofonjaikat. Hiába a Bluetooth-technológia hiányosságai, a Sonos beadta a derekát, és a wifi mellett így is csatlakoztathatunk készülékeket a hangszóróinkhoz, illetve a szobához alkalmazkodó hangzás a Quicktune-nal már az Android-tulajdonosoknak is elérhető. Az Era 300-at és 100-at március 28-tól lehet megvásárolni világszerte.

(Fotó: Sonos)

Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza A cég most mutatta be a kisebb szobákba szánt Sub Minit.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.