Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza

2022 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza
A vezeték nélküli prémium hangfalairól ismert Sonos bemutatta az eddigi mélysugárzójának, a Subnak a kistestvérét, a Sub Minit. Az új termékről és a kategóriáról beszélgettünk Chris Davies hangmérnöki területért felelős igazgatóval.

"Megszakad a szívem" - kezdte a rövid, zoomos termékbemutatót a mérnök, amikor kitért arra, hogy mennyi minőségi tartalom születik a streaming platformokra, és az milyen eszközökön jelenik, illetve szólal meg. Davies nyolc éve dolgozik a Sonos-nál, ahol eleinte akusztikai rendszermérnök vezető volt, majd 2019-ben a teljes hangmérnöki tevékenységért felelős igazgatóvá nevezték ki, így az ipari formatervező csapattal közösen az ő kollegái feleltek azért, hogy a Sub Mini megszülessen. Ezt a folyamatot egy "állandó oda-visszaként" írta le, melynek során

a dizájnerek a belső tereket tartják szem előtt, ahová a hangfal kerülni fog, míg a hangmérnökök egy elképzelt hangzással érkeznek az első megbeszélésekre.

Utána rengeteg elképzelés felvázolása és prototípus elkészítése után jutnak el a kész termékhez, ami a Sub Mini esetében kívülről egy huszonhárom centi magas, rendkívül diszkrét, matt henger. Ennek a hangzása ugyan meg kell, hogy feleljen bizonyos egzakt céloknak, illetve a cég alapvetően a semleges hangprofilt részesíti előnyben, de így is vannak "hangzási tanácsadóik", akik többek között Grammy- és Oscar-díjas hangmérnökök. Ők nem azt keresik, hogy a végeredmény "jó-e", hanem, hogy "hozza-e azt az érzelmi hatást, amelyet megálmodtak".

A Sub Mininél az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a tervezők megküzdöttek, nem a hangzáshoz kapcsolódott: meg kellett oldaniuk, hogy az alacsony frekvenciák ne mozgassák, táncoltassák a Sub Minit, mint egy centrifugázó mosógépet. Ezért a két, hathüvelykes woofer egymással szembe néz a hangfal belsejében - így Chris Davies szavaival "fizikailag, mechanikailag egymás ellen hatnak, ám akusztikailag összedolgoznak".

De kell egyáltalán mélysugárzó a minden-egyben soundbarok korában?

Davies ugyan jelzi, hogy elfogult a kérdésben, de a válasza egyértelmű: igen, "mindenkinek legyen mélyládája". Azt mondja, hogy az LFE (alacsony frekvenciájú effektusok) csatorna, amely a rendkívül mély, 120 Hz alatti hangokért felel, nem véletlenül kap dedikált hangsugárzót. "Ez az egész rendszert támogatja, tehermentesíti. Amint van egy mélyládád, a hangfalaid, a soundbarod tisztábban és hangosabban tudnak működni. (...) Persze egy Sonos Ray és egy Sub Mini sosem hozzák a teljes moziélményt, de el lehet velük érni a kívánt érzelmi hatást".

Az új mélyládát a cég kisebb szobákba, kisebb rendszerekhez ajánlja, a hatalmas Arc-hoz például már nem igazán, ugyanis a hangereje csak a fele a nagyobb testvér Subnak. Az 5GHz-es, vezeték nélküli kapcsolattal működő Sub Mini Magyarországon 189 990 forintba fog kerülni.

(Fotó: Sonos)

Remek kis soundbar, néhány kis hiányossággal - kipróbáltuk a Sonos Rayt A prémium vezeték nélküli hangfalairól ismert Sonos az Arc és a Beam után most egy belépő szintű soundbarral egészíti ki a kínálatát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.