Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza

2022 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza
A vezeték nélküli prémium hangfalairól ismert Sonos bemutatta az eddigi mélysugárzójának, a Subnak a kistestvérét, a Sub Minit. Az új termékről és a kategóriáról beszélgettünk Chris Davies hangmérnöki területért felelős igazgatóval.

"Megszakad a szívem" - kezdte a rövid, zoomos termékbemutatót a mérnök, amikor kitért arra, hogy mennyi minőségi tartalom születik a streaming platformokra, és az milyen eszközökön jelenik, illetve szólal meg. Davies nyolc éve dolgozik a Sonos-nál, ahol eleinte akusztikai rendszermérnök vezető volt, majd 2019-ben a teljes hangmérnöki tevékenységért felelős igazgatóvá nevezték ki, így az ipari formatervező csapattal közösen az ő kollegái feleltek azért, hogy a Sub Mini megszülessen. Ezt a folyamatot egy "állandó oda-visszaként" írta le, melynek során

a dizájnerek a belső tereket tartják szem előtt, ahová a hangfal kerülni fog, míg a hangmérnökök egy elképzelt hangzással érkeznek az első megbeszélésekre.

Utána rengeteg elképzelés felvázolása és prototípus elkészítése után jutnak el a kész termékhez, ami a Sub Mini esetében kívülről egy huszonhárom centi magas, rendkívül diszkrét, matt henger. Ennek a hangzása ugyan meg kell, hogy feleljen bizonyos egzakt céloknak, illetve a cég alapvetően a semleges hangprofilt részesíti előnyben, de így is vannak "hangzási tanácsadóik", akik többek között Grammy- és Oscar-díjas hangmérnökök. Ők nem azt keresik, hogy a végeredmény "jó-e", hanem, hogy "hozza-e azt az érzelmi hatást, amelyet megálmodtak".

A Sub Mininél az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a tervezők megküzdöttek, nem a hangzáshoz kapcsolódott: meg kellett oldaniuk, hogy az alacsony frekvenciák ne mozgassák, táncoltassák a Sub Minit, mint egy centrifugázó mosógépet. Ezért a két, hathüvelykes woofer egymással szembe néz a hangfal belsejében - így Chris Davies szavaival "fizikailag, mechanikailag egymás ellen hatnak, ám akusztikailag összedolgoznak".

De kell egyáltalán mélysugárzó a minden-egyben soundbarok korában?

Davies ugyan jelzi, hogy elfogult a kérdésben, de a válasza egyértelmű: igen, "mindenkinek legyen mélyládája". Azt mondja, hogy az LFE (alacsony frekvenciájú effektusok) csatorna, amely a rendkívül mély, 120 Hz alatti hangokért felel, nem véletlenül kap dedikált hangsugárzót. "Ez az egész rendszert támogatja, tehermentesíti. Amint van egy mélyládád, a hangfalaid, a soundbarod tisztábban és hangosabban tudnak működni. (...) Persze egy Sonos Ray és egy Sub Mini sosem hozzák a teljes moziélményt, de el lehet velük érni a kívánt érzelmi hatást".

Az új mélyládát a cég kisebb szobákba, kisebb rendszerekhez ajánlja, a hatalmas Arc-hoz például már nem igazán, ugyanis a hangereje csak a fele a nagyobb testvér Subnak. Az 5GHz-es, vezeték nélküli kapcsolattal működő Sub Mini Magyarországon 189 990 forintba fog kerülni.

(Fotó: Sonos)

Remek kis soundbar, néhány kis hiányossággal - kipróbáltuk a Sonos Rayt A prémium vezeték nélküli hangfalairól ismert Sonos az Arc és a Beam után most egy belépő szintű soundbarral egészíti ki a kínálatát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.