A sztratoszférába emelkedett egy újabb pszeudo-műhold

2023 / 07 / 20 / Bobák Zsófia
A sztratoszférába emelkedett egy újabb pszeudo-műhold
A katonai célokra is alkalmas PHASA-35 megfigyelési szolgálatot végezhet és kommunikációs kapcsolatot láthat el a magasból.

A PHASA-35 napelemes drón az Airbus Zephyr drónjához hasonlóan egészen könnyű szerkezetű, napelemekkel ellátott, pilóta nélküli légi eszköz, aminek feladata a nagy magasságból kivitelezett megfigyelés, adatgyűjtés vagy éppen a kommunikációs kapcsolat biztosítása olyan területeken, ahol más hálózatok nem elérhetőek. A drónt, amelyet pszeudo-műholdnak is neveznek, a brit Prismatic fejlesztette és elmondásuk szerint a jármű alkalmas az 5G kapcsolat fenntartására, a határok ellenőrzésére és más civil és katonai felhasználási körök betöltésére és mindezt a műholdakkal végzett munka költségeinek töredékéért lehet megoldani a segítségével.

A drón elsődleges előnye, hogy egyhuzamban akár hónapokig is a levegőben maradhat, ahol több kilométeres magasságban szállva szenzorokat és a megfigyeléshez alkalmas eszközöket szállíthat. A PHASA-35 fejlesztését 2018-ban kezdték, de a teljes méretű prototípus tesztelése már 2020-ban lezajlott, most pedig az első nagy magasságú repülésre is sor került. A jármű 20 kilométeres magasságba emelkedett a Spaceport Americából, ahol 24 órán keresztül tesztelték a képességeit.

A PHASA-35 150 kilogrammos súlyával, 15 kilogrammos teherbírási kapacitásával és 35 méteres szárnyfesztávolságával valamivel nagyobb, mint az Airbus 75 kilogrammos és 25 méter széles Zephyr-8-asa, de teljesítmény (például az elérhető magasság) tekintetében körülbelül egyezik a képességük.

(Fotó: BAE System)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Bemutatjuk a Parklt, a hazai mobilitási forradalom egyik fontos szereplőjét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.