A szupermasszív fekete lyukak rejtélyes születésének megfejtése

2020 / 07 / 19 / Justin Viktor
A szupermasszív fekete lyukak rejtélyes születésének megfejtése
Manapság széles körben elfogadott, hogy szupermasszív fekete lyukak (SMBH) találhatóak szinte minden galaxis központjában. Sőt, az elmúlt két évtizedben olyan  bizonyítékok is felmerültek, melyek szerint a galaxisok életét és halálát is részben az SMBH-k diktálják. De nem csak a legnagyobb példányok jelentenek izgalmas kutatási területet, a legkisebbek felfedezése is számos kritikus kérdésre adhat választ.

Fej vagy írás?

Az elsődleges, ősi fekete lyukakról azt gondoljuk, hogy a korai világegyetemben alakultak ki, nem sokkal az ősrobbanás után. Ugyanakkor az továbbra sem ismert, hogy az ilyen szupermasszív fekete lyukak (SMBH) a röviddel az ősrobbanást követően fennálló szélsőséges körülmények között alakultak ki, egy “közvetlen összeomlásnak” nevezett folyamatban, vagy sokkal később nőttek-e hatalmasra, az őket tápláló más, masszív csillagok összeomlása után keletkező fekete lyukak bekebelezésével, egy "táplálkozási folyamatban".

A rejtvény megfejtéséhez a csillagászok hosszú ideje keresik a legkisebb tömegű szupermasszív fekete lyukakat, mivel ezek lehetnek a hiányzó láncszemek a probléma megfejtéséhez.


Bal oldalon a "Mirachs Szeleme" galaxis középpontjának Hubble Űrtávcső által készített színes kompozit képe látható. Jobb oldalon ugyanazon régió új, ALMA által készített képe, amely finom részletességgel tárja fel a hideg, sűrű gáz eloszlását, ami a középpont körül örvénylik. (Kép: Cardiff Egyetem)

Mirach Szelleme segít

Cardiff Egyetemének tudósai most új technikát javasoltak, mely elősegítheti, hogy minden eddiginél részletesebb, közeli képet kapjunk egyről, ezek közül a titokzatos kozmikus objektumok közül.

Az új kutatás során az eddig észlelt egyik legalacsonyabb tömegű SMBH-t sikerült megfigyelni, egy közeli galaxis közepén, melynek tömege kevesebb, mint Napunk tömegének egymilliomod része. Ez a szupermasszív fekete lyuk egy olyan galaxisban él, melyet a Mirach Szelleme névre hallgat.

A felfedezést az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleszkóppal, egy csúcstechnológiás távcsővel érték el, mely a chilei Andokban, a Chajnantor fennsík magaslatán található, és amit az Univerzum leghidegebb objektumaiból származó fény tanulmányozására használnak.

Hiányzó legkisebb tömeg

Dr. Marc Sarzi, az Armagh Obszervatórium és Planetáriumból elmondta: 

„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy az új technikával megkezdhetjük ezen titokzatos tárgyak tulajdonságainak és eredetének feltárását. Ha létezik minimálisan szükséges tömeg egy szupermasszív fekete lyuk kialakulásához, akkor azt még nem találtuk meg.”

Dr. Tim Davis, a Cardiff Egyetem Fizikai és Csillagászati ​​Tanszékéről hozzátette: „A Mirach Szelleme SMBH-jának tömege a közvetlen összeomlás modell által megjósolt tartományban van. Tudjuk, hogy jelenleg aktív és gázt nyel el, tehát a szélsőségesebb közvetlen összeomlás modellek, amelyekből csak rendkívül hatalmas SMBH-k születhetnek, nem lehetnek rá igazak.”

"Ez önmagában nem elég ahhoz, hogy határozottan megmondjuk a különbséget a táplálkozási és a közvetlen összeomlás teóriák között, ehhez még értelmeznünk kell a statisztikai adatokat, de ez egy hatalmas lépés a helyes irányba."

(Forrás: RAS Képek: RAS, UOC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.