A tajvani „hadgyakorlat” közepén Kína új, visszatérésre alkalmas űrjárművet tesztel, amit nagy titkolózás övez

2022 / 08 / 07 / Felkai Ádám
A tajvani „hadgyakorlat” közepén Kína új, visszatérésre alkalmas űrjárművet tesztel, amit nagy titkolózás övez
A „tesztjármű” valószínűleg egy űrrepülőgépet takar, de senki sem ismeri a pontos küldetését. 2020-ban egy hasonlóan titokzatos jármű már Föld körüli pályára állított egy ismeretlen tárgyat.

Két éven belül másodszorra történik ilyen: Kína kilőtt egy ismeretlen, visszatérésre alkalmas űrjárművet, amely Föld körüli pályára állt, és amelynek célja szigorúan titkos. A különbség a 2020-as starthoz képest, hogy jelenleg Kína „hadgyakorlatot” tart Tajvan körül. Mint a Portfolio írja: „A Kínai Népköztársaság eredetileg négy naposra tervezte a Tajvan körüli hadgyakorlatot, ezt nemrég meghosszabbították.” A lap hozzáteszi azt is, hogy ezek a „hadgyakorlatok” gyakran egy tényleges invázió előkészületei, jelenleg azonban nem utalnak arra jelek, hogy Kína valóban meg akarná Tajvant támadni. A helyzet mindenesetre feszültebb, mint az előző, 2020-as kilövés esetén volt.

Mint a Space.com írja: csütörtökön (pekingi idő szerint augusztus 4-éről augusztus 5-re virradóan) egy „tesztűrhajót” szállító Hosszú Menetelés 2F rakéta szállt fel a Jiuquan Műholdkilövő Központból a Góbi-sivatagban. A Space.com a hírt a kínai állami Hszinhua hírügynökségtől vette át. A rövid, mindössze két bekezdésből álló bejelentésben a fentieken kívül még az is olvasható, hogy a tesztjármű egy ideig keringési pályán áll, mielőtt visszatérne a kínai leszállóhelyre, a küldetés során pedig a terveknek megfelelően újrafelhasználható és pályán belüli eszközök működésének az ellenőrzését hajtják végre békés célú, űrbeli technológiai felhasználás céljából.

A Space News hozzáteszi mindehhez azt is, hogy valószínűleg egy legénység nélküli robot űrrepülőgép lehet a titokzatos eszköz, amely méretében körülbelül az amerikai Űrhaderő által üzemeltetett X–37B-re hasonlíthat. A lap onnan jutott erre a következtetésre, hogy a Hosszú Menetelés 2F rakéta tekintélyes súlyú hasznos terhet képes pályára állítani. Az X–37B-ről korábban a lenti cikkünkben mi is írtunk.

Vasárnap reggel felszállhat a Boeing X-37B, az USA titokzatos katonai űrrepülőgépe A Boeing X-37B hivatalosan azért indul újabb ki tudja meddig tartó űrrepülésre, hogy az America Strong program katonai elemének keretén belül tanulmányozza a sugárzás és más űrhatások vetőmagokra és más anyagokra gyakorolt ​​hatásait. Vetőmagokra. És más anyagokra.

Az X–37B elnevezésű titokzatos űrrepülőgép egyébként jelenleg már több mint 800 napja kering a Föld körül, és a jelenlegi küldetése a hatodik az X–37B programban. A 8,8 méter hosszú gépet a Boeing építette az Űrhaderő részére, és amennyire ezt tudni lehet, Amerikának jelenleg két ilyen repülője lehet.

Mint tehát arról fentebb már szó volt, Kínának nem ez az első ilyen missziója – legutóbb 2020 szeptemberében került sor egy újrahasznosítható űrjármű hasonló mód titokzatos kilövésére – erről a gépről (amelyről tehát szintén nem tudunk sokat, így azt sem, hogy az ezen a héten felbocsájtott űrhajóhoz bármi köze lenne) még a visszatérés előtt valami kisebb tárgyat pályára állítottak.

(A cikkhez használt kép illusztráció, azon egy Hosszú Menetelés 2F rakéta startja látható a Sencsou-12 küldetéshez, forrás: wikimedia.commons/中国新闻网)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.