A táplálkozás minősége a spermaszámra is kihat

2020 / 02 / 22 / Felkai Ádám
A táplálkozás minősége a spermaszámra is kihat
Egy új tanulmány szerint a nyugati típusú étkezés nem csak az agyat és a szívet károsítja, de a férfiak nemzőképességének sem tesz jót.

A kutatásban 2900 dán férfit vizsgáltak, akiknek medián életkora 19 év volt. Amely férfiak a táplálkozása halban, csirkében, zöldségben, gyümölcsben és vízben volt gazdag, azoknak magasabb volt a spermaszámuk azokénál, akik a tipikus nyugati táplálkozási hagyományokat követték. Ez utóbbiba tartozik a pizza, a sült krumpli, a feldolgozott ételek, a vörös hús, a rágcsák, a finomított gabona, cukros üdítőitalok és a mindenféle édesség.

Ez annyiban jó hír a kutatók megállapítása szerint, hogy mivel a táplálkozás milyensége nincs kőbe vésve, tehát megváltoztatható, ezért ha a férfiak megváltoztatják ezt, jobb spermaminőséget érhetnek el. A spermaszám ugyanis kihatással van a nemzőképességre, mert minél alacsonyabb az előbbi, annál kisebb az esélye, hogy a partner teherbe essen.

Magyarán aki szeretné a nemzőképességet feltunigolni, jól teszi, ha egészségesen kezd el táplálkozni.

A tanulmányban négyféle táplálkozást követő férfiakat vizsgáltak. Az egyik ezek közül a fent bemutatott, nyugati típusú táplálkozás. E mellé jöttek a hagyományosabb dán konyha hívei. Ez utóbbiban sok a hideg, feldolgozott hús, teljes kiőrlésű gabona, hidegen fogyasztott hal, majonéz, fűszer és tejtermék. A harmadik a vegetáriánus típusú táplálkozás sok zöldséggel, szójatejjel, tojással, de vörös hús és csirke nélkül. Utoljára maradtak a már szintén bemutatott, egészséges ételek.

A spermaszámok helyzeti középértéke (ez a medián, tehát az a szám, amelynél a vizsgált esetek fele több, fele kevesebb) a következőképp alakult. Talán kevésbé meglepő módon (pláne a felvezetés után) 167 millió spermával nyert az egészséges táplálkozás. Ezt követik a vegetáriánusok 151 millióval, majd a dán konyha hívei érkeznek a maguk szerény 146 milliójával.

A nyugati típusú, hambi ebédre, pizza estére filozófia követői kullognak leghátul 122 millió spermiummal. Ez utóbbi társaságot pedig még az is ág húzza kedvenc ételeik miatt, hiszen esetükben a nemi hormonok száma is alacsonyabb.

Persze a vizsgálat nem abszolút, hiszen a táplálkozási szokások megállapítása önbevalláson alapult. Annyiban viszont mindenképp érdekes a vizsgálat, hogy azt már sokan kutatták, hogy a különböző táplálkozások növelhetik a gyulladások kialakulását, rosszul hathatnak a szívre vagy a mentális állapotra, de az étkezés és a nemzőképesség összefüggésének a tanulmányozása mostanáig váratott magára. Ezzel pedig az egészségtelen táplálkozás felsorakozik az olyan, a nemzőképességet negatívan befolyásoló tényezők mellé, mint a dohányzás, sugárzás, permetezőszerek és nehézfémek.

Hasonló nagyobb vizsgálatokat érdemes lenne országonként elkészíteni, tekintettel a helyi viszonyokra, ám az már a dán példán is látszik, hogy a gyerek megfoganása nem kizárólag a nők felelőssége, hanem a férfiak is sokat tudnak tenni érte azzal, hogy javítanak a saját állapotukon.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.