A technológiai cégek is reagáltak arra, hogy több amerikai államban illegális lett az abortusz

2022 / 07 / 04 / Pőcze Balázs
A technológiai cégek is reagáltak arra, hogy több amerikai államban illegális lett az abortusz
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt a precedenst, amely a terhességmegszakítás jogát biztosította az országban. Ennek hatására a technológiai vállalatoknak egy sor nehéz döntést kellett meghozniuk az elmúlt napokban.

Az ötven szövetségi állam közül már most több mint egy tucatban illegális vagy erősen korlátozott az eljárás, és ezeket továbbiak követhetik, így a bírósági döntés után a sajtó és az érintettek is azonnal feltették a kérdést: milyen digitális eszközök, szolgáltatások árulhatják el az abortusz iránt érdeklődőket vagy a beavatkozáson átesetteket? A Google múlt hét végén bejelentette, hogy

automatikusan törölni fogják az egészségüggyel kapcsolatos helymeghatározási adatokat.

A The Verge-ön olvasható hír szerint mostantól "röviddel a látogatás után" eltávolítják a helymeghatározási előzmények közül az abortuszklinikákat, a termékenységi rendelőket, a családon belüli erőszak áldozatait és a függőket segítő központokat, de a plasztikai sebészeteket is. Amennyiben a hatóságok szükségesnek látnák, és bírósági engedélyt szereznének, a cégnek át kellene adnia az adott felhasználók ilyen információit. A Google blogposztja emlékeztet: alapértelmezetten kikapcsolják a helyadatok rögzítését, de ha valaki szeretné ellenőrizni, illetve átállítani ezt, annak ez a magyar nyelvű súgó segít. A Google-höz tartozó Fitbit pedig, amely egészségügyi adatokat naplóz, mostantól lehetővé fogja tenni, hogy a menstruációival kapcsolatos információkat egyszerűen, egyben törölhessék a nők. Az ehhez hasonló alkalmazások lehetséges veszélyeire sokan hívták fel a figyelmet az elmúlt hetekben.

A legismertebb közösségi vállalat, a Meta, amelyhez a Facebook és az Instagram tartozik, elsősorban a tartalmak moderálása terén találkozik kihívásokkal a bíróság döntése után. Voltak felhasználók, akik az államukban kapható abortusz-tablettákat ajánlották fel azoknak, akik a tiltást bevezető területen laknak - de a közösségi oldalnál úgy döntöttek, hogy ez a szabályaikba ütközik, mert a platformon "semmilyen gyógyszert nem lehet adni, venni, ajándékozni vagy adományozni". Voltak olyan bejegyzések, amelyek ezeknek az elérhetőségéről írtak, és szintén letörölték azokat - de a cég szóvivői belátták, hogy ez tévedésből történt. A Meta saját "legfelsőbb bírósága" szinte biztos, hogy meg fogja vizsgálni, hogy hol érdemes meghúznia a határt Mark Zuckerbergéknek.

A Google-höz és a Metához hasonlóan a legtöbb digitális szolgáltatás, az online piacterektől a fórumokon át a különböző egészségügyi és egyéb alkalmazásokig, a közeljövőben ki kell, hogy találja, hogy mivel segíti a felhasználóit úgy, hogy közben ne sodorja őket veszélybe. Akár egészségügyi, akár jogi értelemben.

(Borítókép: Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images)

Törvényhozók szerint a Google buktathatja le az illegális abortuszt igénybe vevő nőket Negyven amerikai politikus írt levelet a cég vezérigazgatójának.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.