A technológiai cégek is reagáltak arra, hogy több amerikai államban illegális lett az abortusz

2022 / 07 / 04 / Pőcze Balázs
A technológiai cégek is reagáltak arra, hogy több amerikai államban illegális lett az abortusz
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt a precedenst, amely a terhességmegszakítás jogát biztosította az országban. Ennek hatására a technológiai vállalatoknak egy sor nehéz döntést kellett meghozniuk az elmúlt napokban.

Az ötven szövetségi állam közül már most több mint egy tucatban illegális vagy erősen korlátozott az eljárás, és ezeket továbbiak követhetik, így a bírósági döntés után a sajtó és az érintettek is azonnal feltették a kérdést: milyen digitális eszközök, szolgáltatások árulhatják el az abortusz iránt érdeklődőket vagy a beavatkozáson átesetteket? A Google múlt hét végén bejelentette, hogy

automatikusan törölni fogják az egészségüggyel kapcsolatos helymeghatározási adatokat.

A The Verge-ön olvasható hír szerint mostantól "röviddel a látogatás után" eltávolítják a helymeghatározási előzmények közül az abortuszklinikákat, a termékenységi rendelőket, a családon belüli erőszak áldozatait és a függőket segítő központokat, de a plasztikai sebészeteket is. Amennyiben a hatóságok szükségesnek látnák, és bírósági engedélyt szereznének, a cégnek át kellene adnia az adott felhasználók ilyen információit. A Google blogposztja emlékeztet: alapértelmezetten kikapcsolják a helyadatok rögzítését, de ha valaki szeretné ellenőrizni, illetve átállítani ezt, annak ez a magyar nyelvű súgó segít. A Google-höz tartozó Fitbit pedig, amely egészségügyi adatokat naplóz, mostantól lehetővé fogja tenni, hogy a menstruációival kapcsolatos információkat egyszerűen, egyben törölhessék a nők. Az ehhez hasonló alkalmazások lehetséges veszélyeire sokan hívták fel a figyelmet az elmúlt hetekben.

A legismertebb közösségi vállalat, a Meta, amelyhez a Facebook és az Instagram tartozik, elsősorban a tartalmak moderálása terén találkozik kihívásokkal a bíróság döntése után. Voltak felhasználók, akik az államukban kapható abortusz-tablettákat ajánlották fel azoknak, akik a tiltást bevezető területen laknak - de a közösségi oldalnál úgy döntöttek, hogy ez a szabályaikba ütközik, mert a platformon "semmilyen gyógyszert nem lehet adni, venni, ajándékozni vagy adományozni". Voltak olyan bejegyzések, amelyek ezeknek az elérhetőségéről írtak, és szintén letörölték azokat - de a cég szóvivői belátták, hogy ez tévedésből történt. A Meta saját "legfelsőbb bírósága" szinte biztos, hogy meg fogja vizsgálni, hogy hol érdemes meghúznia a határt Mark Zuckerbergéknek.

A Google-höz és a Metához hasonlóan a legtöbb digitális szolgáltatás, az online piacterektől a fórumokon át a különböző egészségügyi és egyéb alkalmazásokig, a közeljövőben ki kell, hogy találja, hogy mivel segíti a felhasználóit úgy, hogy közben ne sodorja őket veszélybe. Akár egészségügyi, akár jogi értelemben.

(Borítókép: Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images)

Törvényhozók szerint a Google buktathatja le az illegális abortuszt igénybe vevő nőket Negyven amerikai politikus írt levelet a cég vezérigazgatójának.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.