A telefonunk segítségével már azt is megnézhetjük, hogy mi van a Föld túloldalán

2021 / 04 / 08 / Pőcze Balázs
A telefonunk segítségével már azt is megnézhetjük, hogy mi van a Föld túloldalán
Amilyen hosszú ideje hallgatjuk, hogy a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) a számítástechnika jövője, annyira lassan jönnek azok az ötletek és programok, amelyek valóban izgalmasak vagy hasznosak. A Google most egy teljesen haszontalan, mégis lebilincselő ötletet valósított meg: végre megnézhetjük, mi van alattunk, a Föld túloldalán.

A kiterjesztett valóság egyelőre sokkal inkább kiterjesztett, mint valóság: hiába hozott létre AR projekteket a Google és az Apple egyaránt, hiába repkednek a pletykák az Apple AR / VR sisakjáról, hiába magyarázza Tim Cook vezérigazgató egy interjúban, hogy hogyan fogja átalakítani a technológia a beszélgetéseinket virtuális tárgyak beemelésével, hiába rendelt az amerikai hadsereg százhúszezer HoloLens-alapú headsetet a Microsofttól, a legtöbben egyelőre elvétve találkozunk csak ezekkel a megoldásokkal - és legjobb esetben az a találkozás a Pokémon GO vagy egy Insta filter.

A Google a napokban bemutatott néhány olyan AR és VR kísérletet, amelyek izgalmasak és kézzelfoghatóak - mármint megfogni nem lehet őket, de legalább léteznek. A legérdekesebb ezek közül a Floom nevet kapta, és ahogy Mitchell Clark írta a The Verge-ön, sokunk gyerekkori álmát váltja valóra: a padlóra irányítva a mobilunk kameráját átfúrhatunk vele a Föld túloldalára. Azt ugyan nem nézhetjük meg, hogy az Új-Zélandiak hogy bírják fejjel lefelé, de a Google Earth segítségével megvizsgálhatjuk a túloldalt műholdképeken. Ahhoz, hogy kipróbáljuk a Floomot, Chrome-ra és egy Android készülékre lesz egyelőre szükségünk, de akkor már nézzük meg a másik két, már élesített projektet is: az egyik segít belőni a körülöttünk állókhoz képesti kétméteres távolságot, ami mindenképp precízebb, mint odaképzelni egy fekvő kosárlabdázót, a másik pedig megméri a környezetünkben lévő tárgyakat. Jöhetnek HoloLensben járőröző katonák, csilliárdokba kerülő Apple sisakok, ehhez hasonló ötletekre lesz szükség ahhoz, hogy megszokjuk és megszeressük az AR-t.

További cikkek a témában:

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google Mostanra megszokhattuk a keresőóriástól, hogy egyszerre több dolog fejlesztésén dolgozik, most éppen a Fit alkalmazáson belül kettővel, amik remélhetőleg pár hónapon belül megjelennek az alkalmazásban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.