A telefonunk segítségével már azt is megnézhetjük, hogy mi van a Föld túloldalán

2021 / 04 / 08 / Pőcze Balázs
A telefonunk segítségével már azt is megnézhetjük, hogy mi van a Föld túloldalán
Amilyen hosszú ideje hallgatjuk, hogy a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) a számítástechnika jövője, annyira lassan jönnek azok az ötletek és programok, amelyek valóban izgalmasak vagy hasznosak. A Google most egy teljesen haszontalan, mégis lebilincselő ötletet valósított meg: végre megnézhetjük, mi van alattunk, a Föld túloldalán.

A kiterjesztett valóság egyelőre sokkal inkább kiterjesztett, mint valóság: hiába hozott létre AR projekteket a Google és az Apple egyaránt, hiába repkednek a pletykák az Apple AR / VR sisakjáról, hiába magyarázza Tim Cook vezérigazgató egy interjúban, hogy hogyan fogja átalakítani a technológia a beszélgetéseinket virtuális tárgyak beemelésével, hiába rendelt az amerikai hadsereg százhúszezer HoloLens-alapú headsetet a Microsofttól, a legtöbben egyelőre elvétve találkozunk csak ezekkel a megoldásokkal - és legjobb esetben az a találkozás a Pokémon GO vagy egy Insta filter.

A Google a napokban bemutatott néhány olyan AR és VR kísérletet, amelyek izgalmasak és kézzelfoghatóak - mármint megfogni nem lehet őket, de legalább léteznek. A legérdekesebb ezek közül a Floom nevet kapta, és ahogy Mitchell Clark írta a The Verge-ön, sokunk gyerekkori álmát váltja valóra: a padlóra irányítva a mobilunk kameráját átfúrhatunk vele a Föld túloldalára. Azt ugyan nem nézhetjük meg, hogy az Új-Zélandiak hogy bírják fejjel lefelé, de a Google Earth segítségével megvizsgálhatjuk a túloldalt műholdképeken. Ahhoz, hogy kipróbáljuk a Floomot, Chrome-ra és egy Android készülékre lesz egyelőre szükségünk, de akkor már nézzük meg a másik két, már élesített projektet is: az egyik segít belőni a körülöttünk állókhoz képesti kétméteres távolságot, ami mindenképp precízebb, mint odaképzelni egy fekvő kosárlabdázót, a másik pedig megméri a környezetünkben lévő tárgyakat. Jöhetnek HoloLensben járőröző katonák, csilliárdokba kerülő Apple sisakok, ehhez hasonló ötletekre lesz szükség ahhoz, hogy megszokjuk és megszeressük az AR-t.

További cikkek a témában:

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google Mostanra megszokhattuk a keresőóriástól, hogy egyszerre több dolog fejlesztésén dolgozik, most éppen a Fit alkalmazáson belül kettővel, amik remélhetőleg pár hónapon belül megjelennek az alkalmazásban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.