A teljesen átalakuló tengeri hadviselés fontos lépése Snakehead, a régóta fejlesztett drón-tengeralattjáró felavatása

2022 / 02 / 19 / Felkai Ádám
A teljesen átalakuló tengeri hadviselés fontos lépése Snakehead, a régóta fejlesztett drón-tengeralattjáró felavatása
A Snakehead bemutatása a nyilvánosság előtt jelzi, hogy az USA Haditengerészete is nyitna a legénység nélküli járművek irányába. De pontosan mire fogják használni a „kígyó fejét”, és miként fog kinézni a jövőben a tengeri hadviselés?

Habár az égben a drónok jelenléte egyre megszokottabb, és a modern vadászgépek fejlesztése is a kísérő-drónrajok irányába mozdult el, ennél kevesebbet hallani a vízben működő drónokról. Ezt a relatív csendet törte meg most az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete, amikor az avatóünnepség kíséretében nyilvánosan is bemutatta a 14 éve fejlesztett, legénység nélküli tengeralattjáróját, a Snakeheadet, ami több szempontból is kijelöli a vízi hadviselésnek azt a jövőjét, amit az USA elkezdett magának felépíteni.

Na, de kezdjük az elején! A Snakehead egy nagy lökettérfogatú pilóta nélküli víz alatti jármű (Large Displacement Unmanned Undersea Vehicle/LDUUV), amit egy tengeralattjáróról lehet útra bocsájtani, és a moduláris felépítése többféle misszió elvégzését teszi lehetővé. Érdekesség, hogy míg a privát cégek jelenléte fejlesztői szinten eléggé mindennapos a katonai szektorban, az LDUUV mögötti technológia teljesen kormányzati tulajdont jelent. Ennek ellenére mind a hajótestet felépítő anyagok, mind az energiaforrást jelentő lítium-ion akkumulátor, valamint a kilövő és fogadórendszer is vadiúj fejlesztések. A hajót úgy tervezték, hogy bármilyen tengeralattjáróról be lehessen vetni, amely rendelkezik úgynevezett dry deck shelter-rel (DDS) – ami alapvetően egy olyan kiegészítő modult jelent, amit fel lehet szerelni a járműre, hogy a víz alatt a búvárok, valamint különböző eszközök ezen keresztül közlekedhessenek. Érdekesség még maga a LiFT-technológiára épülő akkumulátor – ez utóbbi nem vertikális helyváltoztatást jelent, hanem a Lithium-ion Fault Tolerant betűszóvá sűrítése: vagyis elvileg ez az akksi különösen jól bírja a strapát.

A névadó ünnepség kapcsán a The Drive részletesebben is írt erről az eszközről – a cikkben több korábbi hírt raktak össze, ami alapján és a mostani bejelentéssel együtt kezd kirajzolódni a pilóta nélküli tengeri hadviselés jövője, amelyet lényegében a mostani esemény elindított. A nyilvánosság előtt legalábbis. Ezek alapján hivatalosan jelenleg annyit tudni, hogy az LDUUV úgynevezett Intelligence Preparation of the Operational Environment (IPOE) műveletekben fog részt venni – vagyis felderíti még a tengeralattjáró érkezése előtt az ellenséges vizeket, amit természetesen többféle érzékelő segítségével fog elvégezni. Hogy ez kritikusan fontos a tengeralattjáró biztonságára nézve, az könnyen belátható, viszont a The Drive megemlíti azt is, hogy egy 2020-as haditengerészeti sajtóközlemény alapján a Snakeheadet különböző kiegészítőkkel is fel lehet szerelni (amit nyilván megkönnyít tehát az eszköz moduláris felépítése). Itt felszíni eszközök elleni, valamint tengeralattjárók elleni rendszerekre kell gondolni, de szóba jönnek elektronikai hadviselésre kifejlesztett platformok is (EW). Ez utóbbi esetben pedig a Snakehead akár a haditengerészet titokzatos elektronikai fegyveres ökoszisztémájának, a Netted Emulation of Multi-Element Signature against Integrated Sensors/NEMESIS rendszernek is a részét képezheti. A NEMESIS a tervek szerint egy amolyan rendszerek rendszere lesz, tehát egy olyan hálózat, amely repülőket, hajókat, tengeralattjárókat (drónokat és legénységgel rendelkezőket vegyesen) forraszt egybe abból a célból, hogy ultrapontos EW csapásokat és elterelő hadműveleteket vigyenek véghez a legkülönbözőbb földrajzi viszonyok közepette. A NEMESIS így nem kizárólag arra való, hogy kiüssék az ellenséges érzékelőket, de akár szellemflottákkal is megpróbálhatják átverni azokat.

A The Drive cikke arra is kitér, hogy mely tengeralattjárókról lehet bevetni az LDUUV-t. Mivel a Snakeheadhez tehát modernizált DDS-ekre van szükség, így a következő eszközök jönnek szóba: 4 Ohio-osztályú, valamint legalább 6 Virginia-osztályú tengeralattjáró, illetve esetleg még az egyedi Seawolf-osztályú kém-tengeralattjárót, a USS Jimmy Carter-t is fel lehet ezzel szerelni.

Egyébként nem kizárólag a Snakehead az egyetlen olyan LDUUV, ami fejlesztés alatt áll, sőt az USA haditengerészete még 2017-ben létrehozta a tengeralatti drónokra koncentráló egységét (Unmanned Undersea Vehicle Squadron One/UUVRON 1), hogy ezeket az eszközöket elkészítse és tesztelje. Mindez egyébként a hivatalos nyilatkozatokkal is összhangban áll, hiszen több magasrangú tiszt is úgy nyilatkozott, hogy az elkövetkező 5 évben mind több ilyen eszközt szeretnének beintegrálni a flottába.

(Fotó: Snakehead megkeresztelése, forrás: U.S. Navy/Dave Stoehr)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.