A Temu is Brüsszel célkeresztjében találta magát

2024 / 06 / 04 / Pőcze Balázs
A Temu is Brüsszel célkeresztjében találta magát
Tavasszal a magyar versenyhatóság vizsgálódni kezdett a kínai e-kereskedelmi óriással kapcsolatban, azóta az uniós fogyasztóvédelem is panasszal élt, mostantól pedig a digitális szolgáltatásokat szabályozó törvény alapján is szigorúbb lesz a céggel az EU.

A HVG arról írt áprilisban, hogy a Temun már több mint egymillió magyar vásárol, és a piaci részesedésük huszonöt százalékos lett itthon. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásnak hatására akkor mintha ritkultak volna az agresszív reklámjaik, de úgy tűnik, a nyomás nem fog enyhülni a 2022-ben alapított Temun.

A cég ugyanis bekerült a legszigorúbban vizsgált "óriásplatformok" közé.

Amint arról tavaly áprilisban beszámoltunk a Rakétán, ide azok a szolgáltatások tartoznak, amelyeknek legalább negyvenötmillió uniós felhasználójuk van. Akkor az Alibaba AliExpress-e, az Amazon Store, az Apple AppStore, a Booking.com, a Facebook, a Google Play, Térkép és Shopping, az Instagram, a LinkedIn, a Pinterest, a Snapchat, a TikTok, a Twitter, a Wikipédia, a YouTube és a Zalando, valamint a Bing és a Google Kereső alkották a listát, amihez azóta a Shein, most pedig a Temu is csatlakozott - számolt be a The Verge.

A digitális szolgáltatásokat szabályozó törvény, a DSA azt biztosítaná, hogy "ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is". A szolgáltatóknak szavatolniuk kell például, hogy a felhasználóik értsék, hogy miért látnak egy-egy termékajánlást, vagy hogy könnyen be tudják jelenteni a jogellenes tartalmakat, áruházak esetében mondjuk a hamisítványokat. Emellett kiemelten fontos, hogy felnőtteket nem lehet érzékeny adatok alapján célozni reklámokkal, míg kiskorúak esetében semmilyen hirdetői "profilalkotás" nem engedélyezett. A jogszabály még arra is kitér, hogy az európaiak az anyanyelvükön ismerhessék meg az egyes platformok szerződési feltételeit.

A kiemelt digitális szereplőknek első lépésben kockázatértékeléseket kell készíteniük például arról, hogy a segítségükkel hogyan terjedhetnek jogellenes vagy félrevezető tartalmak, vagy hogy hogyan tudják mérsékelni a fiatalokra náluk leselkedő veszélyeket. A kockázatértékelésben foglaltakat Brüsszel ellenőrzi majd, az egyes tagországok hatóságai, valamint belső és külső szakértők bevonásával. Azt szintén kiköti a DSA, hogy a kutatóknak is hozzá kell férniük minden nyilvános adathoz, amely a platformoknál keletkezik, bár ennek a pontos menetéről még zajlanak az egyeztetések. Azok a szolgáltatások, amelyek nem felelnek meg a DSA-nak, akár az árbevételük hat százalékával is megbírságolhatóak.

A Temu esetében az európai fogyasztóvédelem azt kifogásolta, hogy a platformon kereskedők, illetve azoknak a jogi megfelelősége nehezen követhető, manipulatívan veszik rá a vásárlóikat, hogy többet költsenek, illetve nem jelzik világosan, hogy milyen termékeket miért ajánlanak. A vállalatnak valószínűleg ezekre is ki kell majd térnie, amikor négy hónap múlva beadja a kockázatértékelését Brüsszelnek, majd ezt megismétli évről évre.

(Borítókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)

Nyilvánosságra hozta az EU az "óriásplatformok" listáját, tizenkilenc online szolgáltatás számíthat szigorú ellenőrzésekre A szokásos nevek mellett az AliExpress, de még egy cipőbolt is megtalálható a listán.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.