Nyilvánosságra hozta az EU az "óriásplatformok" listáját, tizenkilenc online szolgáltatás számíthat szigorú ellenőrzésekre

2023 / 04 / 28 / Pőcze Balázs
Nyilvánosságra hozta az EU az
Brüsszel a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) alapján megállapította, hogy melyek azok az "óriásplatformok", amelyeknek az új, szigorúbb európai törvényeknek kell megfelelniük.

Az Alibaba AliExpress-e, az Amazon Store, az Apple AppStore, a Booking.com, a Facebook, a Google Play, Térkép és Shopping, az Instagram, a LinkedIn, a Pinterest, a Snapchat, a TikTok, a Twitter, a Wikipédia, a YouTube és a Zalando, valamint a Bing és a Google Kereső legalább negyvenötmilliós európai felhasználói bázissal rendelkeznek, így "óriásplatformoknak", illetve "nagyon népszerű online keresőmotoroknak" minősülnek a DSA szerint. Ennek eredményeként egy sor követelménynek kell megfelelniük négy hónapon belül - írja az Európai Bizottság sajtóközleménye.

Ahogyan arról többször beszámoltunk a Rakétán, Európában új törvények váltották a több mint húsz éves E-kereskedelmi direktívát. Az EU kétfelé bontotta a digitális nagyvállalatok működését nagyban befolyásoló csomagot: a Digitális piacokról szóló törvény (Digital Markets Act, DMA) a tech óriásokat, "kapuőröket" szeretné rábírni arra, hogy ne éljenek vissza a piaci fölényükkel más vállalkozások kárára, míg a DSA azt biztosítaná, a Bizottságot vezető Ursula von der Leyen szavaival, hogy "ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is".

A szolgáltatóknak szavatolniuk kell például, hogy a felhasználóik értsék, hogy miért látnak egy-egy termékajánlást, vagy hogy könnyen be tudják jelenteni a jogellenes tartalmakat. Emellett kiemelten fontos, hogy felnőtteket nem lehet érzékeny adatok alapján célozni reklámokkal, míg kiskorúak esetében semmilyen hirdetői "profilalkotás" nem engedélyezett. A jogszabály még arra is kitér, hogy az európaiak az anyanyelvükön ismerhessék meg az egyes platformok szerződési feltételeit.

A kiemelt digitális szereplőknek első lépésben kockázatértékeléseket kell készíteniük például arról, hogy a segítségükkel hogyan terjedhetnek jogellenes vagy félrevezető tartalmak, vagy hogy hogyan tudják mérsékelni a fiatalokra náluk leselkedő veszélyeket. A kockázatértékelésben foglaltakat Brüsszel ellenőrzi majd, az egyes tagországok hatóságai, valamint belső és külső szakértők bevonásával; részben ezért jött létre például az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ is. Azt szintén kiköti a DSA, hogy a kutatóknak is hozzá kell férniük minden nyilvános adathoz, amely a platformoknál keletkezik, bár ennek a pontos menetéről még zajlanak az egyeztetések. Azok a szolgáltatások, amelyek nem felelnek meg a DSA-nak, akár az árbevételük hat százalékával is megbírságolhatóak.

(Borítókép: Guillaume Périgois/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.