A tengeri szélturbinák egymást lassítják, ha túl sűrűn telepítik őket

2021 / 06 / 07 / Rácz Tamás
A tengeri szélturbinák egymást lassítják, ha túl sűrűn telepítik őket
Az egymáshoz túl közel telepített szélturbina-parkok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni egymás teljesítményét.

A német Helmholtz-Zentrum Hereon nevű interdiszciplináris kutatóközpont tanulmánya szerint a tengerpartokra épített szélturbina-farmok egymás teljesítményét rontják, ha túl közel vannak egymáshoz. A tanulmány az Északi-tenger délkeleti öblére (Deutsche Bucht) és a Balti-tengerre telepített német érdekeltségű szélerőmű-parkok esetét dolgozza fel. Ezen a vidéken 2008 óta elképesztő tempóban épülnek a szélturbinák; jelenleg 8 gigawatt (négy Paks) nagyságrendben termelik az elektromos energiát.

A Helmholtz-Zentrum Hereon kutatócsoportja megállapította, hogy a turbinaparkok területén a szélsebesség jelentős mértékű csökkenése észlelhető. A szélerőművek átlagosan 35-40, bizonyos időjárási körülmények mellett akár 100 kilométeres távolságban is éreztetik hatásukat, így az egymáshoz túl közel telepített szélturbina-parkok akár 20-25 százalékkal is képesek csökkenteni egymás teljesítményét.

A kutatócsoport a COSMO-CLM nevű számítógépes klímamodellben, különböző időjárási körülményeket szimulálva vizsgálták a már letelepített illetve a telepítés előtt álló turbinaparkok hatását az északi tengerek szeleire, áttételesen a szélparkok teljesítményére. Azt találták, hogy a legnagyobb szélsebesség- illetve teljesítménycsökkenés a meteorológiailag legstabilabb időszakokban, március-április hónapokban észlelhető. A viharos, változékony időjárásban, különösképp a novemberi-decemberi viharok idején viszont a turbinaparkok hatása a hasznosítható szélenergiára elenyésző.

A modellkísérleteket ellenőrizendő a kutatók a 2008 és 2017 közti valós, mért széladatok elemzését is elvégezték. A számítások igazolták, hogy a szélturbina-parkok sűrűsödése valóban kedvezőtlen hatást látszott gyakorolni a szélsebesség-adatokra. A kutatócsoport most azt tervezi, azt is megpróbálják felmérni, milyen hatása van a nagy szélfarmoknak a tengeri élővilágra. A szél és az általa keltett hullámzás folyamatosan keveri a tengerek vizét; ha a szél változik, a tengeri élőlények életkörülményei, a víz sókoncentrációja és oxigéntartalma is változik valamint máshogy alakul a víz hőmérséklete és tápanyagtartalma különböző vízmélységekben.

Ez is érdekelhet:

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.

A tengeri szélturbinák következő generációja: hidrogén-előállítás szélenergiából a lebegő erőművekben A tengeri szélturbinák energiájának in situ átalakítására illetve eltárolására indított projektet egy cég.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.