A tengeri szélturbinák következő generációja: hidrogén-előállítás szélenergiából a lebegő erőművekben

2021 / 05 / 17 / Rácz Tamás
A tengeri szélturbinák energiájának in situ átalakítására illetve eltárolására indított projektet egy cég.

Ez az innovatív és rendkívül fantáziadús, a zöld energia jövőjével kapcsolatos elképzelés kivételesen nem egy most indult startup vagy bejön-vagy nem ötlete. Az ERM (Environmental Resources Management) egy fenntarthatósági konzultációra szakosodott brit-amerikai konzultációs iroda, amelynek első jogelődje már 1971 óta működik. Az ő projektjük az ERM Dolphyn, a tengeren lebegő szigetekre egy technológiai egységbe épített szélturbina, elektrolizátor és hidrogéntároló.

Az elképzelés gazdaságilag és műszakilag egyaránt teljesen logikus. Ahogy egyre nő a nap- illetve szélenergia aránya az energiamixben, gyorsuló ütemben közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor már mindenképpen meg kell tudni oldani az energia eltárolását is. A hálózat már nem tudja felvenni a nap- és szélerőművek teljesítményét a termelési csúcsokban, a megújulókkal kiváltott hagyományos erőművek bezárásával pedig nem lesz, ami kipótolja a hiányokat akkor, amikor nem süt a nap, nem fúj a szél. Az energia tárolására számos megoldás kínálkozik, de a legesélyesebbnek a vízbontással előállított "zöld hidrogén" gyártása és tárolása vagy továbbalakítása tűnik.


A szélturbinák felől elektromos energia és hidrogén érkezik a szárazföldre. A hidrogén közvetlenül is használható, mint energiahordozó, de tovább is alakítható nagy energiasűrűségű, könnyen tárolható és szállítható ammóniává

Ha a tengeren lévő szélturbina energiáját részben hidrogéngyártásra akarjuk használni, praktikus lehet helyben megoldani ezt is. Áram van, víz van, a technológiai folyamatok pedig teljesen automatizálhatók. A tengeren lebegő energiaközpontokból az energia és a hidrogén vezetékeken juthat el a szárazföldre, hasznosításra.


A turbina mellett a gépház tetején napelemek is lennének, így még jobban kihasználható az energiaszigetecske felszíne

Az ERM úgy számol, hogy az első kísérleti Dolphyn erőmű a '20-as évek első felében készülhet el. A '20-as évek végén, '30-as évek elején már több tengeri szélturbina-parkjuk üzemelhet a 100-300 MW-os nagyságrendben, a 2030-as évek közepére pedig a Brit-szigetek mellett már gigawattos léptékben termelhetik az energiát a lebegő szélerőművek és hidrogén-üzemek. Ha sikerülne ebben a 15 éves távlatban 4 GW-nyi kapacitást telepíteniük, akkor másfél millió brit háztartás számára tudnák előállítani a szükséges energiát.

Ez is érdekelhet:

A Porsche és a Siemens szélenergiával gyárt szintetikus benzinpótlékot CO2-ből és vízből Először drága lesz, de utána már nem lesz olyan drága. A nagy kérdés viszont, hogy lesz-e rá szükség.

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.