A Tesla dolgozók röhögve küldözgették egymásnak az autókban készült felvételeket

2023 / 04 / 08 / Pőcze Balázs
A Tesla dolgozók röhögve küldözgették egymásnak az autókban készült felvételeket
A Tesla egyes munkatársainak az a feladata, hogy segítsenek címkézni azokat a tárgyakat, amelyeket az autók külső és belső kamerái rögzítenek. Közülük azonban többen visszaéltek az így megtekintett, privát felvételekkel.

"Ha találtál valami menőt, amire biztosan reagálnak a többiek, posztoltad, aztán szünetben odajöttek hozzád, hogy "láttam, amit kitettél, vicces volt". Akiket előléptettek, azok sok ilyen dolgot osztottak meg, hírhedtek voltak arról, hogy jó a humoruk" - idéz egy volt munkatársat a Gizmodo. A Reuters-nek közel egy tucat volt alkalmazott vallotta be, hogy a sofőrök magánfelvételeinek a megosztása az egyik kedvenc időtöltésük volt, így szórakoztatták magukat és egymást.

Az úgynevezett "adatcímkézők" feladata, hogy segítenek a mesterséges intelligencia-alapú rendszereknek egyre jobban felismerni bizonyos tárgyakat, a Tesla esetében feltehetőleg táblákat, gyalogosokat vagy például útszéli akadályokat. Ez a munkakör elengedhetetlen az "önvezető", illetve a vezetéstámogató szoftverek fejlődéséhez, ám ezzel együtt adatvédelmi veszélyeket rejt, hiszen bizonyos ritka esetekben egy hús-vér embernek látnia és értelmeznie kell, amit az autó egyik kamerája rögzít, ha a rendszer bizonytalan azzal kapcsolatban, amit lát.

Néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag az összes technológiai óriás, az Apple, az Amazon és a Microsoft is hatalmas botrányba keveredett, amikor kiderült, hogy a hangasszisztenseik fejlesztéséhez alvállalkozók hallgatják meg a nehezen értelmezett, esetleg félreértett utasításokat. Hiába szerepelt ez a legtöbb esetben, ahogyan a Teslánál is, az adatvédelmi tájékoztatóban, de nem tudatosult a felhasználókban, hogy mi történhet a hangfelvételeikkel. Ennél még ijesztőbb, amikor videókkal dolgoznak a szolgáltatónál, mint a Tesla esetében, különösen, hogy a volt dolgozók meztelenül az autójához sétáló tulajdonosról, vagy biciklizés közben elütött gyerekről készült videókat osztottak meg egymással.

"Beláttunk az emberek garázsaiba és ingatlanjaiba. Ha egy Tesla-tulajdonosnak valami különös volt a garázsában, azt kiposztolták"

- fogalmazott az egyikük. A Gizmodo emlékeztet rá, hogy a kínai kormány két éve kitiltotta a gyártó autóit bizonyos katonai létesítményekből, "nemzetbiztonsági veszélynek" nevezve a vállalatot. És ugyan volt rá példa, hogy pont egy Tesla kamerája segített abban, hogy bűnözőket fogjanak el, a tulajdonosokat joggal zavarhatja, hogy nem tudni pontosan, hogy az eszközök mikor rögzítenek felvételeket, és hogy azokkal később mi történik.

(Borítókép: Malte Helmhold/Unsplash)


Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.