A Tesla lecsökkentette egy autó akkumulátorkapacitását, aztán milliókat kért, hogy visszaállítsák

2022 / 07 / 30 / Bobák Áron
A Tesla lecsökkentette egy autó akkumulátorkapacitását, aztán milliókat kért, hogy visszaállítsák
Az autóiparban jó ideje bevett gyakorlat, hogy plusz pénzért különböző extrákkal lehet feltuningolni a járművet, ennek a gyakorlatnak a találkozása a XXI. század szoftveres megoldásaival viszont szélsőséges esetben egészen abszurd helyzeteket teremthet.

A Tesla esetében például a vásárlók különböző akkumulátorkapacitással rendelhetik meg ugyanazt az autót, a gyártási folyamat optimalizálása miatt viszont a gyártó ezt éveken keresztül úgy oldotta meg, hogy ugyanazt az akkumulátorcsomagot rakták minden autóba, amit aztán az olcsóbb modelleknél szoftveresen korlátoztak. A Tesla később elkezdte felajánlani a tulajdonosoknak, hogy felár ellenében válthatnak a nagyobb kapacitású akkumulátorra, így egy eredetileg 60 kWh-s akkumulátorral eladott Tesla Model S úgy kaphatott 90 kWh-s akkumulátort, hogy eközben hozzá sem kellett érni.

Az Electrek beszámolója szerint éppen ez okozta a kavarodást egy nemrég történt esetben is, aminek a vége az lett, hogy a Tesla szerviz 4500 dollárt, azaz több mint 1,7 millió forintot kért a tulajdonostól egy olyan funkcióért, amivel az autója rendelkezett. A szóban forgó tulajdonos használtan vett egy Tesla Model S 90-et, ami hosszú évekkel korábban Model S 60-ként (azaz 60 kWh-s akkumulátorral) kezdte karrierjét, ám az első tulajdonosa később kifizette az extra hatótávért kért plusz költséget.

Az autó jelenlegi tulajdonosa egészen más ügyben elvitte a járművet egy hivatalos Tesla szervizbe, hogy az képes legyen a 4G-s mobilinternet-kapcsolatra is, ám a munka elvégzésére után kapott egy üzenetet a szerviztől, hogy az autó konfigurációjában hibát észleltek, és hamarosan kijavítják. Mint kiderült, a "javítás" visszaállította a Model S akkumulátorkapacitását az eredeti, 60 kWh-ra, a tulajdonos pedig hiába reklamált a szerviznél, ott csak annyit mondtak neki, hogy extraként megvásárolhatja a nagyobb kapacitást.

"Ez a srác vett egy autót és évekkel később a Tesla figyelmeztetés nélkül, a távolból lecsökkenti a hatótávját" - foglalta össze a történet lényegét Jason Hughes, akit a tulajdonos azért keresett meg, hogy szaktudásának köszönhetően visszaállítása az autó eredeti hatótávját. A szakember számításai szerint az autó a korlátozás miatt mintegy 130 kilométert veszített az átlagos hatótávjából, ami elektromos autóknál különösen érzékeny szempont. Bár Hughes-nak nem sikerült visszaállítania az akkumulátorkapacitást, ám a komoly felháborodást kiváltó Twitter-bejegyzései után a Tesla állítólag felvette a kapcsolatot az autó tulajdonosával, és megígérték, hogy orvosolják a problémát.

(Borítókép: Dmitry Novikov/Unsplash)

Ülésfűtés havi hétezerért, vezetéstámogatás tizenhatért - ez az extrák árazásának a jövője? Egyre kevésbé ígérgetés vagy riogatás az előfizetéses modell az autózásban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.