A THC-nál harmincszor erősebb vegyületet nyertek a kannabiszból

2020 / 01 / 13 / Felkai Ádám
A THC-nál harmincszor erősebb vegyületet nyertek a kannabiszból
A hasznos kender (cannabis sativa) több száz vegyületet termel, de eddig úgy tudtuk, hogy közülük mindössze egy, a THC rendelkezik „bódító” hatással. Egy új kutatás viszont két új, hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot is talált.

Az első molekula, a THCP harmincszor potensebb a THC-nál. Hogy ez mit jelent abban az esetben, ha mondjuk elszívjuk a növényt, az jó kérdés, a tudósok ezt mindenesetre úgy értik, hogy egerekben már kisebb adagokban is aktívabbnak tűnt a THC-nál. A másik vegyület a CBDP, amely a CBD-hez hasonlít. A CBD a THC-val ellentétben nem pszichoaktív, és Európában például bizonyos fájdalomcsillapítókban engedélyezett.

A felfedezés, amelyet a Scientific Reports-ban publikáltak, több kérdésre is választ adhat. Ezek közül a kevésbé tudományos, hogy miért van különbség egyes marihuánakeverékek minősége közt. Ám emellett az eredmény hasznos lehet a gyógyászati célú felhasználással kapcsolatban is.

A kannabinoidok a kannabiszban található olyan anyagok, amelyek az emberi szervezet endokannabinoidjaira hasonlítanak. Az endokannabinoid rendszer számtalan módon hat a fiziológiánkra, többek közt részt vesznek az étvágy, a szexuális viselkedés, sőt testünk hőszabályozásában is. A kannabinoidok az endokannabinoid rendszeren keresztül fejtik ki hatásuk – és ennek a felfedezésnek a hatására fordult a tudományos érdeklődés ennek a növénynek az irányába.

A legtöbb kannabinoid azonban roppant kis mennyiségben van jelen a növényben. A THCV kannabinoid például a glükózszint beállításában vesz részt, így szerepe lehet az elhízás kezelésében, de akár a cukorbetegség kúrálásban is. Ám természetes módon olyan alacsony mennyiség fordul elő belőle a kannabiszban, hogy a cukorbetegséget garantáltan nem előzi meg, ha elszívunk néhány spanglit.

A most felfedezett THCP és CBDP szintén kis mennyiségben fordult elő, a tudósok tömegspektrométerrel mutatták ki az olasz hadsereg saját termesztésű FM2 kannabisz palántájából. A kutatók most a felfedezett vegyület tulajdonságait, például a CBDP gyulladáscsökkentő hatását vizsgálják.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.