A TikTok felvette a kesztyűt, beperelte az amerikai kormányt

2024 / 05 / 08 / Pőcze Balázs
A TikTok felvette a kesztyűt, beperelte az amerikai kormányt
Nagyjából két hete született meg a törvény, amely jelenlegi formájában ellehetetleníti a rövid videióiról ismert alkalmazás amerikai működését. A TikTok most ellentámadásba lendült.

Amint arról április végén beszámoltunk a Rakétán, az "ellenséges országok" alkalmazásainak a betiltását a Képviselőház után a Szenátus is megszavazta, és végül Biden elnök is aláírta a törvényt. A TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek kilenc hónapja van arra, hogy eladja az amerikai érdekeltségeit, amit az elnök három hónappal meghosszabbíthat, ha a folyamat megfelelően halad. A nyugati demokráciák hosszú ideje gyanakvóak a TikTokkal kapcsolatban, két okból: a vélt vagy valós kínai állami befolyás miatt az adatgyűjtéstől és a propagandától tartanak. A platform betiltása azóta tűnt elkerülhetetlennek, hogy az Egyesült Államok Képviselőházának Kereskedelmi bizottsága egyhangúlag elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Azt azóta sem tudni, hogy mi győzte meg az ötven törvényhozót a zárt ülésen arról, hogy teljes egyetértésben döntsenek.

Már a törvény megszavazásakor sejteni lehetett, hogy a cég bíróságon fogja megtámadni azt, ezzel is megpróbálva időt nyerni, esetleg végleges győzelmet aratni. És most pontosan ez történt.

A The Verge arról számolt be, hogy a kedden benyújtott kereset szerint a betiltás "alkotmányellenes" és elkerülhetetlenné teszi, hogy a TikTok jövő januárban leálljon. A cég szerint példa nélküli, hogy a Kongresszus nevén nevezzen egy fórumot, amelyet be kíván tiltani; a törvény valóban konkrétan kimondja (https://www.congress.gov/bill/118th-congress/house-bill/8038), hogy a TikTok, illetve a tulajdonos ByteDance a szabályok hatálya alá esik. A felperes szerint ez így egy jogoktól való megfosztást kimondó törvény; csak elméleti lehetőségként léteznek azok a nemzetbiztonsági kockázatok, amelyeket az app a Kongresszus szerint képvisel; emellett a kínai kormány sem engedélyezné, hogy a titokzatos és értékesnek tartott algoritmus, mint kulcstechnológia idegen kezekbe kerüljön. Azt kérik, hogy a bíróság mondja ki, hogy a törvény alkotmányellenes, illetve akadályozza meg, hogy az Egyesült Államok főügyésze érvényt szerezzen annak.

A Techdirt nevű technológiai-jogi portál szerint az érvelés jó, több szakértő szerint a örvény valóban sérti az első, szólásszabadságot biztosító, illetve az ötödik, a törvényes eljárást kikötő alkotmánymódosítást. Az ügyet rögtön egy fellebbviteli bíróság tárgyalja majd, és onnan minden bizonnyal a Legfelsőbb bíróság elé fog kerülni.

(Borítókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.