A TikTok vezetőjének amerikai meghallgatásából mindenki rosszul jött ki

2023 / 03 / 27 / Pőcze Balázs
A TikTok vezetőjének amerikai meghallgatásából mindenki rosszul jött ki
Pénteken az amerikai törvényhozás Képviselőházának Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága kérdezte a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t. A négy és fél órán át tartó vita alatt egyik fél sem tűnt igazán meggyőzőnek.

Amint arról másfél hete beszámoltunk a Rakétán, a Fehér Ház ultimátumot adott a TikTok tulajdonosának: ha nem adja el a kínai ByteDance a rövid videóiról ismert termékét, akkor rövidesen betilthatják azt az Egyesült Államokban. Ezzel összefüggésben kellett megjelennie Su Zsi Csúnak az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság előtt, amelynek elnöke nem köntörfalazott:

"A TikTok egy fegyver. (...) mindannyiunkat megfigyel, és a Kínai Kommunista Párt arra használhatja ezt az eszközt, hogy Amerika egészét manipulálja"

- fogalmazott Cathy McMorris Rodgers. Egyik politikustársa egyenesen a "legkétpártibb bizottságnak" nevezte a testületet, arra utalva, hogy a demokraták és a republikánusok egyaránt aggályosnak találják az alkalmazást. A nyugati demokráciák a vélt vagy valós kínai állami befolyás miatt elsősorban az adatgyűjtéstől és a propagandától tartanak. Fontos megjegyezni, hogy sorozatos betiltások ide vagy oda, a TikTokról belső információkat kiszivárogtató újságírók megfigyelésén kívül más, kézzelfogható problémára egyelőre nem derült fény. Ahogyan az 5G infrastruktúra esetében, úgy ebben az esetben is úgy tűnik, a gyanú elég ahhoz, hogy a politikusok leszámoljanak egy technológiai vállalattal.

Shou Zi Chew azzal védekezett, hogy másfélmilliárd dolláros projektjükkel, a Project Texas-szal nem csak minden amerikai adatot az USA-ban tárolnának, Kínából nem hozzáférhető módon, hanem átláthatóbb lenne az algoritmusuk működése is a nyilvánosság számára - számolt be az Ars Technica. A cég politikai nyomásra már korábban amerikai felhőszolgáltatót választott, azóta az Oracle működteti az országban az infrastruktúrájukat. Chew emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok technológiai vállalatai is követtek el ballépéseket az adatvédelem terén - emlékezzünk csak a Facebook Cambridge Analytica-botrányára.

Ez azonban nem győzte meg a politikusokat, akik gyakran azt sem hagyták, hogy a vezérigazgató befejezze a mondatait, helyette olyan gondolatokat fogalmaztak meg, mint hogy "nyilvánvaló, hogy a ByteDance-nek Kína az első és Amerika az utolsó", vagy hogy "nincs okuk hinni" a férfinak. A Gizmodo egy teljes összeállítást közölt a meghallgatás tíz legfurcsább pillanatáról; például akadt politikus, aki megkérdezte, hogy hozzáfér-e a TikTok az otthoni wifi hálózathoz, illetve erre miért van szükség. Azt kapta válaszul a teljesen meglepett Chew-tól, hogy csak akkor, ha ezt a felhasználó bekapcsolja, és azért, hogy hozzáférjen a telefon az internethez. Az ujgurok elnyomásával kapcsolatos kérdéseket kikerülte a vezető, de amikor azt mondta, hogy a Tienanmen téri vérengzés felvételei igenis elérhetőek a platformon, a bizottság elnöke azzal fenyegette, hogy a Kongresszusnak hazudni szövetségi bűncselekmény. Amikor azt emlegették a politikusok, hogy mennyire veszélyes, hogy a platformon olyan videók vannak, amelyek szerint grapefruitból COVID-gyógyszert lehet készíteni, azt elfelejtették hozzátenni, hogy az Egyesült Államokban a szólásszabadságba bőven belefér ilyen sületlenségek, hazugságok terjesztése.

Vagyis egy újabb meghallgatás szólt elsősorban arról, hogy a bizottság tagjai megmutassák, hogy mennyire fontos nekik a hazájuk védelme - de arról, hogy a TikTok milyen veszélyt jelent, illetve, hogy hogyan lehetne azon enyhíteni, semmivel sem tudunk többet.

(Borítókép: Kat Cammack republikánus képviselő beszél a TikTok vezérigazgatójának, Su Zsi Csúnak a kongresszusi meghallgatásán, 2023. máricus 23-án, Fotó: Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images)

Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot A dolgozók a saját mobiljaikra sem telepíthetik a kínai alkalmazást.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.