A Titanic roncsához tartottak egy merülőegységben, de nyomtalanul elvesztek a mélységben

2023 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
A Titanic roncsához tartottak egy merülőegységben, de nyomtalanul elvesztek a mélységben
Öt embert vitt az OceanGate Expeditions Titan merülőegysége a Titanic 3800 méter mélyen fekvő maradványaihoz, de minden kommunikációs kapcsolat elveszett a járművel a tegnapelőtti nap folyamán. Az utasok 96 órára elegendő oxigéntartalékkal rendelkeznek, a keresésükre indított akciót azonban nehezíti a helyszín mindentől távol eső jellege.

Az OceanGate Expeditions cég rendszeres szervez a Titanic roncsához tartó expedíciókat, amelyre nem kutatókat, hanem civileket visznek magukkal. A túra keretében a kanadai Új-Fundland egyik településéről, St John's-ból indulnak a résztvevők a Polar Prince hajóval, majd egy apró merülőegységben, a Titanban folytatják útjukat egészen a célhelyszínig. A Titanic maradványai 3800 méteres mélységben fekszenek, a jármű pedig egészen közel kerül a roncshoz, hogy a Titan utasai jól meg tudják figyelni a legendás hajó megmaradt részeit. Maga az ereszkedés és a visszafelé tartó út is két órát vesz igénybe, emellett még néhány órát jelent a roncsok megfigyelése és az utazás. A teljes túra 250 000 dollárba (85,5 millió forint) kerül fejenként.

Mialatt a merülőegység a vízben tartózkodik, kommunikációs kapcsolatot tart fenn a szállítóhajóval, de nem csak azért, hogy adatokat küldjön. A kapcsolat létfontosságú a Titan számára, mivel a jármű félig-meddig "vakon" merül, az irányítása főként a hajóról történik. A fedélzetén természetesen több kamera, szonár és egy lézeres szkenner is helyet kapott, valamint nagyerejű fényforrások, amelyek kellő megvilágítást nyújtanak a roncsok megfigyeléséhez, de a merülőegység egyéb tekintetben minimalista, a benne utazók például a nem ülésekben, hanem a padlón ülnek és csak egy, viszonylag kis méretű ablakon át látnak ki az óceánra. A jármű 670 cm x 280 cm x 250 cm-es nagyságú belső tere öt fő befogadására alkalmas, 685 kilogramm a teherbírása, négy elektromos hajtóművel van felszerelve és maximálisan 4000 méterig tud merülni. Az OceanGate Expeditions leírása szerint az egység egyik legnagyobb újítása az RTM (real-time hull health monitoring), ami a jármű állapotának monitorozását végzi merülés közben, így egy plusz biztonsági funkciót jelent az expedíciók alatt.

A Titan a Polar Prince-hez közel néhány percenként jeleket küld a hajónak, mellett szöveges üzenetekben kommunikál a pozíciójával kapcsolatban, amit GPS híján (a Titanon nincs GPS), a hajó személyzete közöl a járművel. A kommunikációs kapcsolat a vasárnap induló túra alatt azonban elveszett, a merülés megkezdése utáni körülbelül egy óra 45 perc környékén. A CNN beszámolója szerint a helyi partiőrség képviselője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy tekintve a rendelkezésre álló oxigén mennyiségét körülbelül péntekig van idejük megtalálni a Titant, de a távoli lokáció és a helyi, ködös időjárási viszonyok nem könnyítik meg a mentési munkát. A BBC leírása szerint két repülőgéppel, tengeralattjáróval és szonárokkal kutatnak a merülőegység után. A Titan lehetséges, hogy már nincs a mélyben, mivel a beépített biztonsági rendszere miatt, valamilyen hibát érzékelve, a felszínre úszik, de az utasai ekkor sem tudnak kiszállni belőle, mivel a jármű kívülről 17 ponton van szorosan lezárva és csak kívülről lehet kinyitni.

Egy korábbi alkalommal már történt hasonló malőr: tavaly is elveszett a kommunikációs kapcsolat a hajó és a Titan között, azon az úton a CBS újságírója, David Pogue is részt vett. A probléma azonban abban az esetben hamarabb megoldódott és két óra után helyreállt a kapcsolat.

(Fotó: OceanGate Expeditions)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.